România vs Cehia. Diferenţe uriaşe între economiile celor două vedete din 2015
România şi Cehia au avut cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru din 2015 comparativ cu primul trimestru al anului trecut, de 4,2%, potrivit unui raport Eurostat dat publicităţii marţi.
Motoarele creşterii din cele două ţări, precum şi fundamentele structurale pe care se bazează economiile celor două state arată diferenţe mari, din păcate în favoarea Cehiei.
"Revenirea economică a Cehiei se bazează pe fundamente solide, ajutate de creşterile din pieţele externe, dar şi pe politici fiscale şi monetare interne", spun economiştii cehi citaţi de Bloomberg.
În Cehia, creşterea economică se bazează în primul rând pe rezultatele spectaculoase din toate segmentele industriei, mai ales în producţia auto. Producţia a crescut în Cehia cu 6,8% în termeni anuali şi cu 3,7% faţă de ultimul trimestru.
În România, driverul nr.1 al creşterii a fost consumul, manifestat în avansul afacerilor de comerţ, cu o pondere de 17,8% la formarea PIB şi cu o creştere de 5,8%. Abia pe locul doi în creşterea de la noi s-a afla industria, cu un plus de doar 0,9% şi cu un volum de activitate majorat cu 4,2%.
Diferenţa de trend între Cehia şi România se vede şi în avansul de la trimestru la altul: în timp ce PIB-ul României a crescut cu 1,6%, în Cehia creşterea a fost de 2,8%.
Pe lângă avansul din consum şi retail, Cehia şi-a mai bazat creşterea economică din primul trimestru şi pe volumul mare de investiţii, inclusiv investiţii publice, potrivit czechinvest.org.
La noi, potivit INS, investiţiile private au adus o contribuţie de +1,2% la formarea PIB-ului (consecinţă a creşterii cu 8,0% a volumulului său), însă investiţiile publice au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -0,2%.
Datele din execuţia bugetară la trei luni arată că investiţiile publice reflectate în cheltuielile de capital au scăzut cu peste 30%. Anul trecut, România a atins un minim istoric al investiţiilor nete în economie, de 65,5 miliarde de lei, în scădere cu 3,1% faţă de 2013. Pentru comparaţie, în 2008 investiţiile în economia naţională se ridicau la 90 de miliarde de lei.
Exporturile din Cehia se bazează pe 4 producători auto - Skoda, Hyundai, asocierea Toyota, Peugeot şi Citroen şi producătorul de vehicule sport Kaipan, în jurul cărora s-a creat o puternică industrie a fabricilor de componente auto.
Datele INS spun că exportul net a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB în T1 2015 (-1,3%), consecinţă a creşterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 12,6%.
Diferenţele de proctivitatea muncii sunt, de asemenea, mari iar salariul mediul în Cehia este de 700 euro, mult peste cei 410 de euro de la noi.