MENIU

România, vizată de atacuri rusești. Totul a fost prezentat la un post TV, la oră de maximă audiență VIDEO

Rusia se visează atacând aproape toată Europa. Foto/Profimedia

Postul de televiziune de stat Rossya 1 a difuzat un documentar în care erau prezentate efectele devastatoare ale rachetelor rusești asupra tuturor capitalelor europene, într-un atac major rusesc.

Postul de televiziune rus de stat Rossiya 1 a difuzat duminică seara, în timpul orei de maximă audiență, un segment în care amenința cu atacarea capitalelor europene. Vizată e inclusiv România.

 

"Aproape toate capitalele europene vor fi amenințate dacă rachetele noastre sunt staționate în Kaliningrad: Berlin, Varșovia, toate statele baltice, Paris, București, Praga și, bineînțeles, bazele americane din Germania", a declarat Yevgeny Popov, prezentator TV și deputat în Duma de Stat, în timpul emisiunii, relatează The Moscow Times.

Canalul a afișat, de asemenea, o hartă care evidențiază țintele potențiale din Europa după anunțul Casei Albe, în timpul unui summit NATO, că va staționa periodic arme cu rază lungă de acțiune în Germania din 2026, ca măsură de descurajare.

"O atenție specială pentru Marea Britanie, inamicul nostru tradițional... Marea Britanie este în cea mai vulnerabilă poziție - practic, trei rachete sunt suficiente și această civilizație se va prăbuși", a spus Popov.

Declarația vine după avertismentului Kremlinului de sâmbătă, potrivit căruia desfășurarea de rachete americane în Germania ar putea face din capitalele europene ținte pentru rachetele rusești.

 

"Europa este o țintă pentru rachetele noastre, țara noastră este o țintă pentru rachetele americane din Europa", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Avem suficientă capacitate de a conține aceste rachete, dar victimele potențiale sunt capitalele acestor țări".

Peskov a sugerat, de asemenea, că o confruntare de acest tip ar putea submina Europa în ansamblu - în același mod în care Războiul Rece s-a încheiat cu prăbușirea Uniunii Sovietice.

"Europa se destramă. Europa nu trăiește cel mai bun moment al său. Într-o configurație diferită, o repetare a istoriei este inevitabilă", a spus el.

Reacția americanilor

Răspunzând avertismentului Kremlinului că desfășurarea rachetelor americane ar putea pune în pericol capitalele europene, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite și NATO "nu caută un conflict militar cu Rusia... dar orice acțiune militară îndreptată împotriva unui aliat NATO ar declanșa un răspuns copleșitor".

Armata germană nu dispune de rachete cu rază lungă de acțiune care se lansează de la sol, ci doar de rachete de croazieră care pot fi lansate de avioane.

După sfârșitul Războiului Rece, Statele Unite au redus semnificativ numărul de rachete staționate în Europa, pe măsură ce amenințarea Moscovei s-a diminuat.

Acum, țările NATO - în frunte cu SUA - și-au consolidat apărarea în Europa după începerea campaniei militare a Rusiei în Ucraina în 2022.

Mai multe articole despre:
rusia europa rachete rachete rusia