MENIU

România conduce în topul UE în privința egalității salariale dintre bărbați și femei

Date Eurostat privind diferențele de salarizare din UE

Diferențele salariale dintre bărbați și femei reprezintă o problemă în multe state din UE. Nu este însă și cazul României, potrivit datelor Eurostat.

În timp ce în UE câştigul salarial mediu orar brut era, în 2019, cu 14,1% mai mic în cazul femeilor decât al bărbaţilor, în țara noastră diferența era de doar 3,3%.

Înaintea României s-a aflat doar Luxemburg, unde diferența salarială a fost de 1,3%.

La polul opus, ţările membre cu cele mai mari diferenţe au fost Estonia (21,7%), Letonia (21,2%), Austria (19,9%) şi Germania (19,2%).

Comisia Europeană cere salarii EGALE pentru bărbați și femei. Firmele care se opun - amendate

Potrivit datelor Eurostat, în majoritatea statelor membre decalajul câştigurilor între femei şi bărbaţi era mai mare în sectorul privat decât în cel public, în 2019. În timp ce în sectorul privat decalajul între sexe al câştigurilor varia între 8,9% în Belgia şi 22,9% în Germania, în sectorul public decalajul varia între minus 0,4% în România şi 19,7% în Letonia.

În ceea ce priveşte România, datele privind decalajul între sexe în sectorul public sunt estimate de Eurostat, însă chiar şi aşa este vorba de o diferenţă semnificativă faţă de situaţia din sectorul privat, unde decalajul salarial este de 11,5%, potrivit Agerpres.