România, condamnată de CEDO pentru încălcarea dreptului la viață privată. Cazul se referă la schimbarea identității sexuale
România a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la viaţa privată. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, că autoritățile au greșit când au refuzat să recunoască ”schimbarea identităţii sexuale” a două persoane pe motiv că nu au fost supuse unei intervenţii chirurgicale.
Cele două persoane care au reclamat România au 38 și 44 de ani și figurează în registrul de stare civilă ca fiind de sex feminin. Acestea au vrut să își modifice starea civilă, dar autoritățile au refuzat pe motiv că trebuie să aducă o dovadă a unei operaţii de schimbare de sex.
”Tribunalele naţionale le-au pus pe reclamante, care nu doreau o intervenţie chirurgicală de schimbare de sex, în faţa unei dileme fără ieşire: fie să se supună unei astfel de intervenţii, în pofida propriei voinţe şi renunţând la deplina exercitare a dreptului la respectarea integrităţii lor fizice, fie să renunţe la identitatea lor sexuală, ceea ce ţine tot de dreptul la respectarea vieţii private”, se arată în decizia CEDO.
Curtea de la Strasbourg mai subliniază că reclamantele au fost puse într-o situaţie de ”vulnerabilitate, umilire şi anxietate”, care nu respectă ”echilibrul just între interesul general şi interesele persoanelor în cauză.”
Astfel, CEDO a stabilit că România a încălcat articolul 8 al Convenţiei europene pentru drepturile omului.
Statul român trebuie să achite daune morale de 7.500 de euro pentru fiecare dintre cele două reclamante și despăgubiri materiale de 1.153 de euro pentru una dintre acestea, care a suferit două intervenţii chirurgicale de transformare a organelor genitale feminine, notează Agerpres.