România, centrul diplomației euro-atlantice. Bogdan Aurescu, față în față cu Jens Stoltenberg - Decizii istorice
Ministrul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu a avut, luni, o întrevedere cu secretarul general al NATO - Jens Stoltenberg, îaninte de întâlnirea-cheie a NATO care face România să fie în aceste zile centrul diplomației euro-atlantice.
Cei doi oficiali au abordat priorităţile pentru reuniunea aliată care va debuta în ziua următoare, cu accent pe necesitatea implementării depline, cât mai curând posibil, a deciziilor istorice adoptate la Summitul aliat de la Madrid din această vară: consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, creşterea rezilienţei, întărirea sprijinului Aliat acordat Ucrainei şi altor state vulnerabile din regiune, cum sunt Republica Moldova şi Georgia.
„Şeful diplomaţiei române a mulţumit Secretarului General al NATO pentru leadership şi pentru tot sprijinul acordat României în organizarea reuniunii ministeriale de la Bucureşti, precum şi în susţinerea obiectivelor României în cadrul Alianţei. Totodată, a subliniat faptul că găzduirea de către România a reuniunii Aliate demonstrează încă o dată implicarea ţării noastre şi angajamentul puternic pentru obligaţiile ce decurg din statutul de Aliat, angajamentul NATO pentru securitatea României şi a cetăţenilor români, precum şi importanţa strategică a Mării Negre”, a transmis MAE.
„Ministrul român a exprimat aprecierea pentru modul în care Secretarul General a coordonat procesul complex şi ambiţios din ultimii ani, care s-a finalizat la Summitul de la Madrid, prin adoptarea noului Concept Strategic al NATO, document strategic va ghida activitatea Alianţei în următorul deceniu, cu scopul de a adapta Alianţa la contextul actual de securitate. Implementarea Conceptului Strategic al NATO, în carul căruia Marea Neagră este menţionată ca regiune strategică pentru securitatea euroatlantică, este sarcina prioritară a Aliaţilor, iar în acest context, coerenţa măsurilor de consolidare a Flancului Estic constituie un obiectiv major.
De asemenea, a evidenţiat necesitatea implementării depline a deciziilor de consolidare a posturii adoptate la Madrid, pe palierul de descurajare şi apărare. Oficialul român a subliniat necesitatea intensificării eforturilor pentru a asigura o prezenţă eficientă şi coerentă de-a lungul întregului Flanc Estic, în special în regiunea Mării Negre. Ministrul de externe român a subliniat şi importanţa deosebita a continuării sprijinului consistent al Alianţei pentru Ucraina, în special în etapa următoare, precum şi pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova şi Georgia. A evidenţiat contribuţia României în acest sens, inclusiv pe linie NATO, subliniind că România contribuie la fondurile voluntare ale NATO pentru aceste tari în domeniul consolidării capacităţii de apărare - Comprehensive Assistance Package/CAP Ucraina şi Defense Capacity Building/DCB R. Moldova, Georgia. A apreciat participarea ministrului de externe Nicu Popescu la reuniunea găzduită de România, fiind pentru prima dată când Republica Moldova participă într-un astfel de format ministerial”, a mai transmis MAE.