România a împrumutat într-o singură zi peste 3 miliarde de euro - Explicația lui Marcel Ciolacu
România a împrumutat într-o singură zi peste 3 miliarde de euro. Datoriile au fost făcute pentru a finanța deficitul bugetar. Primul împrumut, de 1,5 miliarde de euro, a fost luat pe cinci ani, iar celălalt pe 10 ani.
România a împrumutat luni 3 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni, pe 5 și pe 10 ani.
„Este un împrumut de 3 miliarde de euro, dobânzi cele mai mici, sunt împrumuturi pe investiții. Faceți o diferență între dobânzile, co-finantarii pentru investiții si cu restul de împrumuturi”, a spus Marcel Ciolacu.
Guvernul a atras suma prin două emisiuni de obligațiuni pe cinci, respectiv 10 ani. Costurile orientative la care se fac aceste împrumuturi sunt de 5,5% pe an pentru maturitatea de cinci ani. La fel, de 6,47% pe an pentru cea de zece ani.
Băncile și fondurile de investiții au venit cu 9 miliarde de euro la împrumuturile României. Este a treia ieșire a Ministerului de Finanțe pe piețele externe, după două făcute rapid la început de an. Atunci statul a atras două miliarde de euro și 4 miliarde de dolari.
Guvernul are nevoie de noi surse de finanțare, în contextul în care urmează să aibă loc o rectificare bugetară. Necesarul estimat pentru acest an era stabilit la 160 de miliarde de lei. Dar în condițiile în care deficitul va fi mai mare decât cel programat va fi nevoie de împrumuturi suplimentare. Dacă noua țintă de deficit va fi 5,5% din PIB, așa cum se vehiculează atunci statul ar mai avea nevoie de încă 17,5 miliarde de lei.