MENIU

România a fost sancționată de către UEFA: Ce sumă trebuie plătită din cauza comportamentului suporterilor

UEFA a impus sancțiuni echipelor participante la EURO 2024 din cauza comportamentului fanilor lor. Printre țările sancționate se numără și România, care va trebui să plătească o sumă semnificativă din cauza incidentelor din tribunele stadioanelor din Germania.

Sancțiunile impuse României

România, care a participat la Campionatul European de Fotbal 2024 și a ajuns până în optimile de finală, a fost sancționată de UEFA cu o amendă de 84.250 de euro. Această decizie vine în urma comportamentului inadecvat al suporterilor, care au folosit materiale pirotehnice, au afișat mesaje nepotrivite și au incitat la ură în timpul meciurilor.

Naționala României a avut o susținere masivă atât acasă, cât și în Germania, unde zeci de mii de fani români au fost prezenți pe stadioane. Deși echipa a oferit momente de bucurie suporterilor, comportamentul unor fani a atras sancțiuni dure din partea UEFA. Echipa a ieșit din competiție în optimile de finală, după un meci împotriva Olandei.

Alte țări sancționate

România nu este singura țară sancționată pentru comportamentul suporterilor. UEFA a anunțat o listă de sancțiuni care include mai multe federații naționale de fotbal. Potrivit unui clasament întocmit de New York Times, Croația se află pe primul loc, cu amenzi totale de 220.875 de euro, urmată de Albania și Serbia. România ocupă locul șase în acest clasament.

Topul sancțiunilor:

Croația - 220.875 euro
Albania - 171.375 euro
Serbia - 166.625 euro
Turcia - 95.125 euro
Elveția - 91.750 euro
România - 84.250 euro
Ungaria - 82.250 euro
Austria - 59.875 euro
Polonia - 56.375 euro
Slovenia - 51.250 euro

Consecințe pentru Federația Română de Fotbal

Federația Română de Fotbal (FRF) va trebui să achite amenda impusă de UEFA, ca urmare a comportamentului fanilor români. Aceste sancțiuni subliniază importanța respectării regulilor și comportamentului civilizat pe stadioane, pentru a evita astfel de penalizări în viitor.

 Federația Română de Fotbal este responsabilă să implementeze măsuri pentru a preveni astfel de incidente și a promova fair-play-ul și respectul în rândul fanilor.