MENIU

România cere ajutor CE pentru transferul a 80 de răniţi. Lista gafelor făcute de autorităţi

Avion întors din drum

România a trimis Comisiei Europene (CE) o solicitare pentru transferul în alte state membre a aproximativ 80 de pacienţi care nu pot fi trataţi în România. Numărul celor transferaţi este extrem de mare dacă ne gândim la siguranţa cu care ministrul Nicolae Bănicioiu afirma în prima zi după tragedia din clubul Colectiv că pacienţii nu pot fi trataţi niciunde mai bine decât în ţară. Autorităţile continuă, între timp, bâlbele administrative şi birocratice în procesul de transfer al răniţilor.

Comisia Europeană a primit joi o cerere din partea Guvernului de la Bucureşti pentru ajutor, care include căutarea la nivel european a unor opţiuni în ce priveşte transferul a aproximativ 80 de persoane rănite în alte ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, care nu pot fi tratate în România, a declarat Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al CE, potrivit Mediafax.

După primirea cererii de la Bucureşti, CE a cerut membrilor Comisiei pentru sănătate şi securitate să ia în considerare cererea României şi să transmită această cerere autorităţilor competente din ţările respective.

Autorităţile din România continuă, între timp, bâlbele administrative şi birocratice în procesul de transfer al răniţilor. Părintii unui tânăr transferat la Viena au fost trimişi de autorităţi să îl caute în Belgia; există pacienti gata de transport peste hotare, însă fără să aibă aprobările oficiale de la MAE, medicii care însoţeau răniţii în avionul SMURD spre Austria au fost opriţi la filtru pe Aeroportul Baneasa.

Pavel Popescu, românul din Norvegia care a reuşit să mobilizeze doctori din străinătate pentru a-i salva pe răniţii de la Colectiv, s-a confruntat cu situaţii stupefiante în ţară.

El a venit cu mai multe echipe pentru a transfera răniţi în străinătate însă s-a lovit în România de haos.

"Este un HAOS total in organizarea noastra din tara! Suntem nedormiti de 24 de ore, nemancati si ne-am plimbat prin unele spitale degeaba! De ce? Nu ma intrebati! Doctorii ii intreaba pe sefii de spital de unde sa actionam? Cine are planul listele perfect updatate, cine are informatia? Se pare ca toti o au diferit! Rugati-va pentru noi si pentru cei care mai au sanse sa scape! ‪#‎colectiv‬", este o parte din mesajul postat de Pavel pe pagina de Facebook.

Românul din Norvegia a ajuns în ţară. Mesajul dureros, postat după vizita la spitale

Între timp, adică la 9 zile de la tragedie, Ministerul Sănătăţii a îînfiinţează un Grup de Intervenție, "care va avea misiunea de a gestiona cea de-a doua etapă a îngrijirilor acordate pacienților internați în spitale după tragedia din clubul Colectiv".

Asta se întâmplă duminică, 8 noiembrie, după ce 12 oameni au murit în 24 de ore.

"Intrăm în cea de-a doua fază de îngrijiri medicale și este nevoie să asigurăm atât pacienților, cât și aparținătorilor acestora tot suportul nostru medical, psihologic și social", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Un număr de 21 de răniţi în incendiul din Clubul Colectiv au fost transferaţi, până duminică la amiază, din spitalele din Capitală în clinici din Belgia, Olanda, Austria, Israel şi Germania, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii.

Gafa incredibilă a autorităţilor a făcut ca un tănăr rănit să ajungă la un spital din Viena, în timp ce părinţii s-au dus pe banii lor, la Bruxelles, pentru că acolo au fost informai ca a fost transferat!

Părinţii tânărului Alexandru Hogea, rănit în incendiul de la Colectiv şi transferat sâmbăta în Austria, au ajuns cu o cursa de linie la Bruxelles, acolo unde li se spusese ca va fi dus fiul lor, ulterior afland ca el a fost transportat la clinica AKH din Viena si indreptandu-se si ei spre Austria.

Potrivit unor surse apropiate familiei, sotilor Hogea li s-a spus, la Spitalul Universitar, unde era internat fiul lor, ca acesta va fi transferat la un spital din Bruxelles.

Informaţii şocante despre toboşarul Goodbye to Gravity: nu poate ajunge în Franţa, nu e asigurat

Bogdan Enache, toboşarul trupei Goodbye to Gravity, nu a putut fi transferat în Franţa, deoarece nu era asigurat. Familia lui Bogdan Enache a vorbit la Spitalul de Arşi despre transferul acestuia în străinătate, fiind informată că printre documentele necesare aprobării cererii trebuie să fie şi dovada că este asigurat în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Bogdan Enache nu era însă asigurat, astfel că nu poate pleca în străinătate în baza formularului E112, adică nu poate beneficia de decontarea integrală de către stat a transportului şi tratamentului în străinătate, au precizat surse pentru Mediafax.