Români de succes în Franţa: Au dezvoltat proiecte mai uşor decât acasă. Investitorii sunt prieteni
Investitorii sunt prieteni. Dacă vă sună bizar această propoziţie, să ştiţi că nu se referă la România, unde măsurile fiscale au bulversat mediul de afaceri. În schimb, se referă la unii dintre conaţionalii noştri care au văzut oportunităţi de afaceri în Franţa. Acolo au dezvoltat proiecte mai uşor decât acasă şi spun că pot să-şi facă planuri de afaceri pe termen mediu şi lung. La noi nu ştiu ce vor face nici măcar peste două luni.
Avem obiceiul să vorbim despre investiţiile franceze în România, dar nu ne gândim că există şi români care au succes în Hexagon. Mulţi dintre ei au reușit pentru că statul francez oferă diverse facilităţi fiscale, iar investitorii sunt priviţi ca nişte prieteni.
"Franţa a adoptat nişte măsuri care să atragă investiţiile străine, cu facilităţi fiscale pentru antreprenori care investesc în tehnologie, un mediu favorabil pentru inovaţie", spune Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România.
Bogdan Herea a plecat din România în 1993, imediat după liceu. A stat în Franţa până în 2005. Şi-a continuat studiile acolo, a lucrat la o multinaţională, dar afacerea şi-a pornit-o la Cluj: "Până acum câţiva ani de zile companiile româneşti erau privite ca şi nişte executanţi, proiectele erau gândite în Franţa, în Germania şi companiile româneşti executau proiectele respective. Acum lucrurile se întorc şi nu mai suntem doar executanţi. Creăm proiectele împreună cu clienţii".
Românii spun că în Franţa un antreprenor este ajutat să facă investiţii, iar sistemul îi oferă siguranţă financiară.
"Un medic care are un cabinet bun şi care profesează, un cabinet de stomatologie de 3-4 scaune, nu este foarte greu să ia un credit de 500.000 de euro pentru amenajarea cabinetului. Păi în România de 500.000 de euro, ce trebuie să faci?", spune Cezar Gămulescu, antreprenor firmă amenajări birouri
Peste 22.000 de firme străine, printre care şi româneşti, investesc în Franţa, țară care ocupă locul 3 în Europa în funcție de numărul de locuri de muncă generate de investiţiile străine.