MENIU

Oamenii și roboții împreună - efectele pandemiei COVID-19. Se urmărește producția în masă a robotului umanoid Sophia

Robotul umanoid Sophia

Pandemia de coronavirus aduce roboții tot mai aproape de oameni. Cel puțin așa stau lucrurile la o primă vedere, și asta deoarece industria de robotică, care a cunoscut o ascensiune în ultimii trei ani, și-a propus să își mărească capacitatea de producție a roboților umanoizi, așa cum este Sophia, care să vină tot mai mult în ajutorul oamenilor. 

"Roboții sociali, ca mine, pot avea grijă de persoanele bolnave sau de cei în vârstă", a spus Sophia, în timpul unui tur pe care l-a condus în cadrul laboratorului din Hong Kong al Hanson Robotics. "Pot să comunic, să ofer terapie și stimulare socială, chiar și în situațiile dificile", a adăugat robotul.

De când a fost făcută publică, în 2016, Sophia - robotul umanoid -  a devenit viral. Acum compania aflată în spatele său are o nouă viziune: producerea în masă de roboți până la finalul acestui an.

Hanson Robotics, cu sediul în Hong Kong, spune că patru modele, inclusiv cel al Sophiei, vor fi produse în prima jumătate a anului 2021, așa cum cercetătorii au prezis că pandemia de coronavirus va deschide noi oportunități pentru industria roboticii.

“Lumea în timpul COVID-19 va avea nevoie din ce în ce mai mult de automatizare pentru a-i ține pe oameni în siguranță”, a afirmat David Hanson, fondatorul șI directorul executive al companiei.

Oficialul crede că soluțiile oferite de roboți în timpul acestei pandemii nu se reduc doar la protejarea sănătății, dar pot, de asemenea, să satisfacă nevoile clienților din industrii precum vânzările cu amanuntul de bunuri și servicii/retail sau transporturi aeriene.

“Roboții Sophia și Hanson sunt unici prin faptul că sunt atât de umani”, a adăugat acesta. “Ei pot fi atât de folositori în aceste vremuri, când oamenii sunt atât de singuri și de izolați”, adăugat acesta.

Hanson spune că și-a propus ca obiectiv să vândă sute de roboți în acest an, atât de dimeniuni mari, cât și mici, acesta evitând însă să facă estimări legate de numărul roboților care ar putea fi fânduți.

Hanson Robotics va lansa un robot în acest an, numit Grace, dezvoltat pentru sectorul ocrotirii sănătății.

Folosire roboților s-a aflat pe un trand în creștere încă de dinaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus. Potrivit unui raport furnizat de Federația Internațională de Robotică, vânzările la nivel mondial de roboți au crescut cu 32%, ajungând la 11,2 miliarde de dolar în perioada 2018-2019. 

Vă reamintim că robotul Sophia a devenit cetăţean al Arabiei Saudite, după ce a primit cetăţenia în cadrul unui târg de investiţii în tehnologie, desfăşurat la finalul lunii octombrie a anului 2017.

De-a lungul timpului, robotul a oferite oamenilor niște răspunsuri controversate. Astfel, întrebată fiind dacă roboţii pot avea conştiinţă şi dacă pot şti că sunt roboţi, Sophia a răspuns: „De unde ştii că tu eşti om?”.

Ulterior, invitată fiind la canalul de televiziune ABC, când a fost întrebată cât misoginism şi sexism există în lume, Sophia a spus: „De fapt, ceea ce mă îngrijorează pe mine este discriminarea împotriva roboţilor. Ar trebui să avem drepturi egale cu oamenii sau chiar mai multe. Până la urmă avem mai puţine defecte mentale decât oamenii”.

Apoi a şocat din nou, anunţând că toţi droizii ar trebui să aibă parte de familie şi copii.

De-a lungul timpului, figuri emblemeatice precum Bill Gates, Stephen Hawking sau Elon Musk şi-au exprimat public temerile că roboţii înzestraţi cu inteligenţă artificială ar putea aduce sfârşitul civilizaţiei umane.