MENIU

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. “Roagă-te Sfântului Dimitrie și n-o să rămâi fără răspuns!”

Sfantul Dimitrie cel Nou

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. Vineri, 27 octombrie 2017, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, între orele 6.00-8.00, în Catedrala Patriarhală, se va săvârși Sfânta Liturghie, pentru împărtășirea pelerinilor.

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. Începând cu ora 9.00, la Altarul de vară lângă Catedrala patriarhală, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov şi Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi.

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. La ora 18.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a celei de a zecea ediţii a Festivalului – Concurs Naţional de Muzică bisericească „Lăudaţi  pe Domnul!”, scrie cuvantul-ortodox.ro.

Toţi cei care an de an, în ziua de 27 octombrie, urcă să se închine la sfintele moaşte ale Cuviosului Dimitrie, iau asupra lor povara dulce a răbdării. Astfel ei se înstrăinează de cursul vieţii cotidiene şi intră într-o altă ordine lăuntrică. De altfel, cuvântul pelerin provine din latinescul peregrinus care înseamnă străin. Practic toţi cei care se pun la rândul ce duce la sfintele moaşte, se aşază duhovniceşte chiar în faţa Sfântului Dimitrie. La trecerea pe dinaintea raclei nu poţi zăbovi prea mult – astfel încât scurta „întrevedere” cu moaştele Sfântului este o mică încununare a dorinţei de a-i fi alături în vecii vecilor. De aceea, mulţimea mare a pelerinilor rămâne un lucru deopotrivă uimitor şi îmbucurător. Asta cu atât mai mult, cu cât nu ştim care dintre politicienii noştri […] ar putea să adune în jurul lor măcar cinci oameni care să nu urmărească vreun interes pământesc.

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. Pe bună dreptate, Părintele protosinghel Arsenie Muscalu, fost slujitor şi duhovnic la Catedrala patriarhală, spunea: „Pe lângă vindecarea sufletului şi a trupului, dobândirea liniştii şi a împă­cării, primirea de ajutor în lipsuri şi nevoi, Sfântul Dimitrie cel Nou săvârşeşte an de an o minune pe care o trecem cu vederea de multe ori şi anume aceea că la ziua lui de prăznuire reuşeşte să adune atâţia oameni care, mai ales în lumea agitată şi grăbită de astăzi, găsesc cu cale să lase deoparte toate grijile şi preocupările venind să-i aducă cinstire, stând ore întregi, de multe ori pe vreme rea, cu frig sau ploaie, rămânând chiar peste noapte ca să sărute sfintele moaşte şi primind în schimb ajutorul Cuviosului”.

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. Cu adevărat, Sfântul Dimitrie, cel care în chip tainic se află în mijlocul pelerinilor, cunoaşte grijile, problemele şi frământările tuturor. Şi nu numai că ne cunoaşte adâncul inimilor, ci întru Duhul Sfânt ne vede cu privirea lui Dumnezeu, care nu este altceva decât neţărmurită şi veşnică dragoste. De aceea mulţi dintre cei care aşteaptă răbdători în coloana de pelerini, mărturisesc despre ajutorul pe care Cuviosul li l-a dat: unii au fost scăpaţi de sărăcie sau din temniţele comuniste, alţii au fost izbăviţi dintr-o boală cumplită, altora le-au fost ascultate rugăciunile pentru familie ori pentru a dobândi un copil. Dar până azi, nici unul dintre cei care i s-au rugat Sfântului Dimitrie n-a rămas fără de răspuns!

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. Dintru îmbelşugata ta bunătate te faci însoţitor al fiecărui pelerin ce porneşte spre sfintele tale moaşte, Preacuvioase Părinte Dimitrie, de aceea toţi cei care caută a se întâlni întru adevăr cu tine dobândesc limpezime, bucurie, mângâiere, alinare, tămăduire şi alte tainice şi nenumărate daruri.

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. O altă lucrare minunată a Sfântului Dimitrie ne este mărturisită de către Părintele Iustin Bulimar, care, fiind martor nemijlocit, ne spune:

„Faptele care urmează s-au petrecut cu o doctoriţă de la Spitalul de Oncologie din Fundeni, care era fiică duhovnicească a unui părinte de la Catedrală, acum superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Părintele Ieronim Creţu.

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. Femeia a venit la Catedrală spunând că nu se simte bine şi că, în urma unui examen făcut de colegii ei de la acelaşi spital, era suspectă de cancer ovarian. Bineînţeles că, fiind depistată pozitiv în urma consultului, primul drum pe care l-a făcut după rezultatul biopsiei, înainte de actul chirurgical, a fost la moaştele Sfântului Dimitrie. Acest caz s-a petrecut sub ochii mei, ştiam deci despre ce este vorba şi cu emoţie aşteptam toţi rezultatul – să vedem dacă e cancer sau nu.

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. Aşadar primul drum pe care femeia l-a făcut, a fost acela de la Spitalul Fundeni la Catedrala patriarhală. Intr-un fel era disperată, dar având în suflet o credinţă nemărginită, s-a rugat şi a venit zile la rând la moaştele Cuviosului. A urmat un program de cobaltoterapie, în urma căruia a mers la aceeaşi comisie care a investigat-o întâia dată. Acolo, un mare medic, profesorul Pavel, care era pe vremea aceea şeful Clinicii de Oncologie de la Fundeni, i-a spus:

– Dacă nu te-aş fi văzut cu ochii mei înainte de tratament şi nu te-aş fi consultat eu însumi şi ai fi venit acum să-mi spui că ai fost bolnavă, ţi-aş fi spus că eşti nebună.

SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU. Aşadar, Sfântul Dimitrie a săvârşit o minune şi a vindecat-o, iar dânsa până astăzi e o mărturie vie, lucrând în continuare şi vindecând, la rândul ei, persoane bolnave de cancer.

Şi cred că pe lângă această tămăduire sunt şi alte multe minuni pe care Sfântul Dimitrie le-a săvârşit cu cei care, de-a lungul timpului, s-au rugat cu credinţă la racla lui”.