MENIU

Risc uriaș pentru mediu după ce un cargo cu fosfat de amoniu a fost scufundat de rebelii houthi în Marea Roșie

Cargo scufundat

Nava britanică scufundată în Marea Roşie după un atac cu rachete al rebelilor yemeniţi houthi prezintă un risc pentru mediu şi pentru traficul maritim, avertizează duminică într-un comunicat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu Centcom, transmit AFP, EFE şi Reuters.

 

"Cele circa 21.000 de tone de îngrăşăminte pe bază de azot (fosfat de amoniu, cu un înalt grad de toxicitate) transportate de navă prezintă un risc pentru mediul din Marea Roşie", iar "prin scufundare nava prezintă totodată un risc de coliziune sub suprafaţă pentru alte nave care folosesc această rută", notează Centcom.

Nava-cargo Rubymar, sub pavilionul insulelor Belize, înmatriculată în Regatul Unit şi operată de libanezi, s-a scufundat sâmbătă, după ce a fost lovită pe 19 februarie de două rachete lansate de rebelii houthi. Atacul nu s-a soldat cu victime în rândul echipajului.

Nava a fost abandonată la locul atacului, la 35 de mile nautice (65 kilometri) de portul Mokha din sud-vestul Yemenului, potrivit agenţiei de securitate maritimă UKMTO.

Houthi, care controlează vase regiuni din Yemen, afirmă că atacurile pe care le desfăşoară din noiembrie vizează nave care au legătură cu Israelul, şi sunt un gest de solidaritate cu palestinienii din Gaza. Numeroase companii au ales să îşi redirecţioneze navele pe la Capul Bunei Speranţe pentru a evita Marea Roşie, lungind astfel deplasările cu mii de kilometri. Forţele americane şi britanice au răspuns cu mai multe lovituri aeriene asupra instalaţiilor houthi, dar până acum nu au reuşit să oprească atacurile.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, transportul de marfă pe Marea Roşie a scăzut cu aproape 30% în cifre anuale, în condiţiile în care înainte de conflict această rută era folosită de 12% până la 15% din traficul global, conform cifrelor Uniunii Europene.

Mai multe articole despre:
Cargo scufundat