MENIU

Rezultatele anchetei în cazul copilului legat de pat: Niciun vinovat

Copil legat de pat, niciun vinovat
<p>Copil legat de pat, niciun vinovat</p>

După un control fulger la Spitalul Judeţean din Bacău, Direcţia de Sănătate Publică şi Protecţia Copilului a făcut publice primele rezultate ale anchetei în cazul copilului care a fost legat cu un ham de pat. Inspectorii spun că medicii au procedat corect, pentru a evita pericolul ca micuţul de doi ani să se rănească. În schimb, DSP a dispus închiderea a şase saloane de la Pediatrie pentru 72 de ore, după ce a descoperit mizerie şi igrasie pe pereţi.

După ce ieri au apărut imagini cu un copil de doi ani, care a fost legat de medici cu hamul de pat, atât Direcţia de Sănătate Publică, cât şi Protecţia Copilului au demarat controale la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Bacău. 

"M-am deplasat la sediul sectiei de pediatrie. Intrebarea a fost aceea daca copilul a fost legat pe o perioada mai mare de timp. Din spusele acestora, a fost o masura temporara, numai pentru a fi copilul in siguranta. Sigur, acest lucru are foarte multe explicatii in ceea ce inseamna siguranta copilului. Ce inseamna aceasta perioada scurta de timp? –Sunt procedure medicale pe care dumnealor le au, le aplica si numai in asemea situatii de urgenta pot sa aplice asemenea tratament", a decalarat Sorin Bârlădeanu, director DGASPC Bacău. 

"Referitor la dispozitivul cu care a fost legat acel copil, din verificariele effectuate, nu este unul improvizat, ci unul care are acest scop din productie si deoarece acest copil nu era insotit de mama, personalul a utilizat dispozitivul pentru evitarea eventualelor accidentari in perioada in care personalul medical a fost implicat in alte activitati", a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt DSP Bacău. 

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun, însă, că pacienţii nu trebuie legati de pat indiferent de situaţie. 

"Pacienții nu trebuie să fie legați de pat în nicio situatie, mai ales că vorbim de un copil. Din păcate nu am toate informațiile la dispoziție, dar am înțeles ca Arafat a precizat ca se va efectua un control. Atitudinea e reprobabila si stiu ca au mai fost situatii, au fost luate masuri, sper ca asemenea lucuri sa nu mai existe", a declarat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

În paralel, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a descoperit mai multe nereguli în şase saloane de la Pediatrie. 

"S-au constatat abateri la normele igienico-sanitare, prevazute de ordinul Ministerului Sanatatii. La 6 saloane de la pediatrie au fost constatate zone de igrasie in partea in care a fost facuta o extindere si a fost inclus balconul in cadrul sectiei. Cele 6 saloane au fost inchise si s-a dispus efectuarea lucrarilor de igienizare in termen de 72 de ore", a explicat Anda Dumitrescu. 

La începutul săptămânii viitoare şi Consiliul Judeţean Bacău, în subordinea căruia se află spitalul, va deschide o anchetă.

Mai multe articole despre:
copil anchetă rezultate Pat legat