MENIU

REVOLTĂTOR: cum vrea OMV să rupă o bucată din România! Lider sindical: grupul vrea să pună mâna pe metale rare. Miză uriașă

<p>CE Oltenia</p>

Austriecii de la OMV Petrom vor să pună mâna pe Complexul Energetic Oltenia. Vor construi acolo parcuri fotovoltaice, dar lucrurile par să fie cusute cu ață albă. Procedura de selecție a firmelor partenere a fost făcută în timp ce în boardul companiei de stat se afla Lăcrămioara Deaconu Pințea, căsătorită cu un director de la OMV. În plus, un lider de sindicat din energie acuză grupul OMV că dincolo de terenul din Gorj, ar vrea să pună mâna pe rezervele de zgură și cenușă de la termocentrale din care se pot extrage metale valoroase. 

CE Oltenia a încheiat un parteneriat cu OMV Petrom pentru construirea a opt parcuri fotovoltaice. Selecția companiei austriece ridică, însă, numeroase semne de întrebare. Asta pentru că a avut loc atunci când membru al Directoratului producătorului energetic era Lăcrămioara Deaconu Pințea. Ea este soția lui Viorel Pințea, care ocupă o funcția de director al Unității de Afaceri din OMV. Interesante sunt și declarațiile de avere ale celor doi. După asocierea CE Oltenia–OMV, veniturile soțului angajat la firma austriacă au crescut spectaculos. În declarația din 2022 apare că Viorel Pințea a câștigat de la OMV, în perioada ianuarie - august 2021, suma de 921.000 lei brut.



Nimic neobișnuit, dar dacă vedem declarația de avere din trecut, din 2020, observăm că aceste venituri sunt de 3 ori mai mici. În iunie 2020, Pintea scria în declarația de avere că soțul a avut venituri din salarii de la OMV Petrom în anul precedent de 372.000 lei.



Iar interesele OMV la Complexul Energetic Oltenia sunt și mai mari.

Liderul de sindicat Constantin Crețan susține că austriecii de la OMV urmăresc să pună mâna pe sute de hectare de teren în Gorj și pe rezervele de zgură și cenușă de la termocentrale.

"Interesul austriecilor este să pună mâna pe rezervele de zgură și cenușă de cărbune, din care, prin prelucrare, se extrag diferite metale de mare valoare. Și atunci ei devin proprietari de drept pe o avuție națională", a declarat liderul sindical CE Oltenia, Constantin Crețan.

Sindicalistul este atât de revoltat încât a anunțat că va ataca în instanță planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Documentul prevede construirea de parcuri fotovoltaice pe terenuri care ar trebui de fapt restituite proprietarilor, după exploatarea cărbunelui.

"Conducerea Complexului Energetic Oltenia, din punctul meu de vedere, va fi acuzată penal, iar cadastriștii care vor îndrăzni să înstrăineze aceste terenuri, pe ei îi paște până la urmă pușcăria.

Este normal să-l atacăm pentru faptul că nu poate Complexul Energetic Oltenia, în speță directoratul, pentru că a luat și o hotărâre în acest sens de a înstrăina terenurile către OMV Petrom. Să devină proprietari.

Complexul Energetic Oltenia a investit în refacerea terenurilor, a făcut plantări și împăduriri care au costat miliarde de lei și acum vii să pui fotovoltaicele și să pui proprietari austriecii pe 400 de hectare ale oamenilor din zonă care au fost strămutați", a mai spus Crețan.

Proiectul a fost anunțat chiar de către Ministerul Energiei. CE Oltenia a decis să își ia, prin selecție directă, fără licitație, drept partener pe OMV, companie al cărui acționar principal este statul austriac. Concret, Complexul Energetic Oltenia vine cu 410 milioane de euro și 680 de hectare, în timp ce aportul OMV este de 76 de milioane de euro. 

Mai multe articole despre:
omv ce oltenia complex energetic lider sindical