MENIU

Rețete sănătoase. Cum să prepari pâine FĂRĂ drojdie

Foto arhivă

Cea mai bună rețeta pentru pâine este cea cu maia. Pentru cei care nu știu, maiaua naturală este de fapt o drojdie 100% naturală, dar care are nevoie de multă răbdare pentru a fi preparată.

Pentru a prepară pâine fără drojdie, amestecați făina cu apă și maia, iar totul se lasă la odihnit într-un vas acoperit cu un șervet de bucătărie, timp de 40 de minute. După care adăugați sarea și frământați timp de 10 minute.

Aluatul se pune într-un vas pe care l-ați uns cu ulei și se lasă 2 ore și jumătate la dospit. Totuși, va fi necesar că din 50 în 50 de minute să împăturiți aluatul, însă fără a îl scoate din vas.

Puneți aluatul în vasul în care se va coace pâinea și acoperiți-l cu folie transparență. Totul se pune la frigider timp de 8 ore sau peste noapte.

A două zi, se scoate aluatul de la rece și se pune în cuptorul încins în prealabil la 250 de grade Celsius. Pâinea se lasă în jur de 30 de minute, însă trebuie să verificați din când în când, pentru a fi sigure că totul iese că la carte!

Cum să faci maia naturală

Pentru a prepară maiaua naturală necesară la pâine fără drojdie, aveți nevoie de un vas de sticlă care se închide cu capac, în care puneți 100 g de făină și 100 g de apă. Folosiți apă plata sau cât mai puțin mineralizată, iar dacă alegeți să folosiți apă de la robinet trebuie să știți că această se lasă 24 de ore pentru a pierde clorul.

Este necesar să amestecați foarte bine până ce compoziția se omogenizează, apoi să acoperiți vasul, însă fără a înfileta, amestecul are nevoie de puțin aer pentru a respiră.

Lăsați vasul până a două zi, pe masă din bucătărie, acesta trebuie să stea la cald. A două zi, veți vedea că toată compoziția din vas și-a dublat volumul pentru că există aer în compoziție, semn că bacteriile își fac treaba. În continuare, veți păstra trei sferturi din compoziție și restul veți aruncă.

Adăugați peste ce a rămas 75 g făină și încă 75 ml apă. Amestecați foarte bine, până ce totul se omogenizează și acoperiți cu un capac, pe care nu îl înfiletați pentru că bacteriile vor avea nevoie de aer pentru a acționa. Nu este chiar atât de greu, mai ales atunci când o prepari pentru pâine fără drojdie.

În a treia zi, îndepărtați jumătate din compoziție și adăugați 60 g de făină și 60 ml de apă. Amestecați extrem de bine și închideți capacul. În a patra și a cincea zi, veți proceda la fel că în a treia zi. În ziua a 5-a, îndepărtați jumătate din compoziție și adăugați 60 g de făină și 60 ml de apă, de două ori pe zi, la intervale de 12 ore.

Repetați operațiunea până în a 10-a zi, atunci când maiaua naturală este gata. Această trebuie să aibă culoarea albă, o textura spumoasă datorită bacteriilor și trebuie să aibă un miros plăcut. O puteți folosi pentru prepararea pâinii sau pentru a face cozonac. Dacă doriți să o înmulțiți în continuare, adăugați 50 g făină și 50 ml de apă, în fiecare zi.

SURSA

Cum să faci pâine fără drojdie - rețetă

 
Timp de preparare
Timp de gătire
Timp total
 
Bucătărie: Românească
Porții: 3-4
 
Ingrediente
Ingrediente pâine fără drojdie
  • 150 gr maia naturală
  • 275 ml apă
  • 1 linguriță sare
  • 400 gr făină
Mai multe articole despre:
pana fara drojdie maia maia naturala paine