Reţeta salamului de Sibiu, inventată la Sinaia. Ce ingrediente sunt necesare
În 1885, un italian pe nume Filippo Dozzi, de profesie pietrar, s-a stabilit împreună cu soția sa în zona Poiana Țapului. Se trăgea din Udine, localitate celebră pentru arta preparării salamurilor crud-uscate, și, pe lângă meseria de bază, era, la rândul său, și un talentat „salamar“, ce amesteca savant cărnurile și mirodeniile.
Filippo Dozzi a observat că Sinaia are condiții foarte bune pentru producerea salamurilor crud-uscate, cu termen de maturare foarte lung și cu termen mare de garanție, astfel că va cumpăra, în 1910, o clădire cu restaurant, cramă și hotel.
Rețeta salamului
Deși există legenda că salamul de Sibiu conține carne de cal, acesta este produs din carne de porc și slănină tare, alături de sare, piper, usturoi și alte mirodenii cu rol în dezvoltarea aromei binecunoscute a produsului. Afumarea se face numai cu fum de lemn de fag, care asigură o aromă deosebită, specifică.
Salamul de Sibiu face parte din categoria salamurilor crude-uscate care în cursul procesului tehnologic nu suferă tratamente termice (cum ar fi fierberea), maturarea lor facându-se cu ajutorul mucegaiului cu care este înnobilat salamul. Acest mucegai ajută la conservarea produsului, dar mai ales îi dă aroma, gustul și culoarea specifice și, în același timp, unice ale produsului.