MENIU

Rețea internațională de migranți, destructurată de oamenii legii. Sunt vizați români, afgani și pakistanezi

O rețea internațională de trafic de migranți, coordonată de cetățeni români, afgani și pakistanezi, a fost destructurată la Timișoara de polițiștii de frontieră. 

Gruparea, activă încă din primăvara acestui an, se ocupa cu racolarea, transportul și adăpostirea migranților, facilitându-le trecerea ilegală a frontierelor din Serbia sau Ungaria. Migranții plăteau sume între 2.500 și 11.000 de euro sau dolari pentru aceste servicii, potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră.

Ce au anunțat oamenii legii

Vineri, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, au desfășurat trei percheziții domiciliare în județele Gorj și Timiș. Aceste acțiuni fac parte dintr-un dosar penal privind racolarea și ghidarea migranților pentru trecerea frauduloasă a granițelor, în schimbul unor recompense financiare.

Din martie până în septembrie, cetățeni români și străini, proveniți din Afganistan și Pakistan, s-au implicat în activități de trafic de migranți. Membrii rețelei aduceau migranți din Bulgaria sau recrutau persoane aflate legal în România, pe care le transportau și adăposteau în diverse locații din județele Timiș și Gorj. Ulterior, aceștia erau ghidați să treacă ilegal frontierele României pe jos, fiind direcționați cu ajutorul GPS-ului sau prin apeluri video. După ce treceau granița, migranții erau preluați și transportați către diverse țări din spațiul Schengen.

Pe parcursul anchetei, autoritățile au documentat mai multe transporturi de migranți, membrii rețelei încercând să scoată ilegal din România peste 50 de persoane de origine afro-asiatică.

Operațiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș și Mehedinți, alături de jandarmi din Gruparea de Jandarmi Mobilă "Glad Voievod" Timișoara și Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți. Asistența tehnică a fost furnizată de Biroul Tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, contribuind la destructurarea rețelei criminale.