Restaurarea Cazinoului Constanța bate pasul pe loc din 1987! Ce spune amiralul (r) Vergil Chițac
Cazinoul din Constanţa oferă o imagine dureroasă a frumuseţii de altadată şi a nepăsării cu care a fost tratat ani de zile. Simbolul litoralului se degradează pe zi ce trece, fără ca nimeni să vină cu un plan concret de salvare. Clădirea de peste 100 de ani a fost pasată până acum, pe hârtie, de la primărie la Ministerul Turismului.
Clădirea de patrimoniu aparţine acum Companiei Naţionale de Investiții, care a alocat 10 milioane de euro pentru reabilitarea ei. Doar că procedura de achiziţie publică bate pasul pe loc.
A fost demarată în 2015, ofertele au fost deschise vara trecută şi, dacă totul ar fi mers bine, anul acesta urma să înceapă lucrările. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că au fost atât de multe contestaţii încât procedura nu s-a finalizat nici în ziua de azi.
Ultima contestație a venit în februarie, iar acum se aşteptă un răspuns de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor.
"Nu ne ajută cu nimic faptul că banii alocați pentru reabilitarea cazinoului de la Compania Națională de Investiții nu pot fi alocați în acest sens din varii motive. De exemplu, pentru că aceste licitații sunt contestate la nesfârșit. Dincolo de restaurare trebuie să ne gândim ce vom face ulterior. Eu propun Constănțenilor o variantă: să-l atribuim copiilor, săl facem Casa de Știință a Copiilor", a susținut Vergil Chițac, președintele PNL Constanța.
Cazinoul a fost inaugurat în 1910.Nu a mai fost reabilitat din 1987, când a fost schimbat tot mobilierul.
"Construcția este în stil curat Art Nouveau. Era stilul care apăruse în Belgia și Franța la începutul secolului, pe care Daniel Reinald îl aduce în anul 1903 în România. Această idee de modernitate a fost însoțită de un corn de contestări. A fost asemănat cu un dric, a fost asemănat cu toate cele. În cele din urmă, cazinoul a învins aceste povești și continuă să rămână surăzător frumos și "sperăm" restaurat la malul mării", a spus și Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța.
Simbolul Constanței a tot fost plimbat de la o instituţie la alta. În 2007 o firmă străină urma să investească bani grei şi să transforme clădirea în cazino de lux. Investitorii au renunţat însă la proiect.
În 2011, cazinoul a fost trecut la Ministerul Turismului pentru a putea fi reabilitat mai uşor, însă fără succes. Iar clădirea a ajuns, din nou, la administraţia locală pentru a fi apoi, din nou, pasată. Din 2014 se află în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii.