Remediile pe bază de cetină, rășină și muguri de molid - leacuri din vechime
Am vorbit ieri de remediile pe bază de muguri de brad, facem astazi cunoștință cu vărul acestui arbore, molidul. Ca să înșirăm toate însușirile acestui prinț al Carpaților ne-ar trebui o oră de emisie, deci iată o mică sinteză a minunilor pe care le poate face molidul pentru sănătatea noastră.
Cetina sa, rășina, lăstarii, scoarța și mugurii molidului stau la baza a zeci de remedii, folosite încă din evul mediu pe scară largă. Combinate, stau la baza unei alifii care calmează aproape toate durerile din straturile superficiale ale corpului.
În afară de efectul unui tonic general, molidul atenuează tusea și stimulează expectorația, infuzia și siropul de muguri având asupra afecțiunilor pulmonare un efect miraculos. Acționează eficient pentru reducerea inflamațiilor, având efect antireumatic, formează o barieră împotriva germenilor patogeni, stimulează circulația, scade efectul de balonare și ne scapă de crampele abdominale.
Una-două căni pe zi de infuzie de cetină, care se poate îndulci, acționează împotriva erupțiilor cutanate. Același efect îl au două kilograme de cetină și ramuri tinere de molid puse în apa de baie. Decoctul de cetină, consumat intern, are și efect sudorific, scazând deci febra, dar sunt un medicament valoros și în nefrite și cistite. Medicina populară îl recomandă și împotriva viermilor intestinali, a pietrelor biliare. De altfel, întregul sistem digestiv poate fi ajutat cu remediile pe bază de molid.
De asemenea, medicina tradițională consideră pernele umplute cu cetină proaspătă un leac împotriva nervilor, acționând ca un somnifer. Calmează agitația, induce liniștea și echilibrul, stimulând respirația. Medicina alopată folosește preparatele pe bază de molid inclusiv în septicemii, ca medicamente sau sub formă de semințe fierte administrate ca decoct sau comprese.
Nu în ultimul rând, fumigațiile din cetină, conuri și rășină de molid sunt eficiente în purificarea aerului. Sunt dezinfectate astfel încăperile, cei care lecurg la acest leac recomandându-l pentru îndepărtarea energiilor negative.
Din vechime, alifiile făcute din rășină de molid sunt remedii imbatabile împotriva ulcerațiilor și furunculelor, în combinație cu uleiul de in, iar din conuri mărunțite fierte în unt rezultă un preparat eficace pentru tratamentul rănilor.
Iar dacă vă mai spunem că siropul din muguri este de sute de ori mai sănătos decât răcoritoarele acidulate din comerț, am epuizat a zecea parte din beneficiile molidului. Iubiți cu voce tare natura! Ne face bine!