MENIU

Regimul armelor, MODIFICAT. Cine nu mai are dreptul să dețină pistol sau pușcă?

România făcea notă discordantă față de reglementările europene

Persoanelor inculpate pentru fapte penale săvârșite cu intenţie nu vor mai avea dreptul de a deține arme de foc, iar dacă au deja permis, nu li se va mai prelungi. Modificarea apare într-o ortodonană de urgență adoptată joi de Guvern, pentru modificarea regimului armelor şi muniţiilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că prevederile ordonanţei ”vizează condiţii pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care solicită acordarea autorizaţiei de procurare a armelor letale, respectiv neletale”.

 

Astfel, pentru asigurarea securităţii şi ordinii publice, persoanelor inculpate pentru fapte penale săvârşite cu intenţie, li se interzice dreptul de a procura sau deţine arme. De asemenea, li se interzice posibilitatea de prelungire a valabilităţii permisului de armă în cazul celor care l-au deţinut, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului.

 

Actul normativ prevede modificarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor în sensul punerii în acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 78/2024 ce a declarat neconstituționale două dispoziții ce vizează condiții pe care trebuie să le îndeplinească persoanele solicitante în vederea acordării autorizației de procurare a armelor letale, respectiv neletale, și anume nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție, se arată în Ordonanța Guvernului.

 

Având în vedere nivelul deosebit de ridicat de risc asupra vieții și pentru asigurarea securității ordinii publice, persoanelor inculpate pentru fapte penale săvârșite cu intenție, li se interzice dreptul de a procura sau deține arme, precum și prelungirea valabilității permisului de armă.

Mai multe articole despre:
regimul armelor modificat cine are drept pistol