MENIU

Regele Mihai a murit. Anunţul Casei Regale: Principesa Margareta devine Regină?

Principesa Margareta va deveni, după funeraliile Regelui Mihai, Regină. Acest fapt este prevăzut în Statutul Casei Regale şi a fost anunţat publicului pe 6 decembrie, la o zi după moartea Majestăţii Sale Regele Mihai, prin Statutul Casei Regale a României, care a fost "Promulgat prin semnatura Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei, Pentru a succede tuturor celorlalte Statute si Legi ale Casei, incepand cu 30 decembrie 2007". 

UPDATE: Avocatul Casei Regale a declarat că în perioada aceasta, până la înmormântarea Regelui, Margareta se va numi "Custodele Coroanei" sau "noul Șef al Casei Regale". După funeralii, Casa Regală va face precizări dacă Margareta, care nu mai este Principesă Moștenitoare, își va lua sau nu apelativul de Regină prevăzut de statutul Casei Regale. 

Principesa Margareta rămâne Şeful Casei Regale a României: "Articolul 1

Caracteristici si membri

1) Casa Regala a Romaniei este o comunitate de familie autonoma infiintata si organizata pe baza prevederilor acestui Statut Dinastic, de acum in vigoare. Ea va fi compusa din membri prin nastere sau membri prin casatorie, numai dupa cum este stabilit de acest document.

2) Seful Casei Regale a Romaniei, potrivit tuturor practicilor si conventiilor de astazi, este de jure sau de facto Suveran, in termeni de autoritate asupra Casei Regale a Romaniei, la orice moment. Imediat dupa decesul Sefului Casei Regale a Romaniei, fara vreo proclamatie ulterioara, Mostenitorul Evident sau Mostenitorul Prezumptiv, in functie de cine va fi in viata si primul in linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipa titlul si apelativul de Rege sau Regina, indiferent de pozitia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare si indiferent daca, mai tarziu, va alege sau nu sa nu foloseasca un asemenea titlu sau apelativ", după cum se precizează în Statul Casei Regale a României.

Înainte de moartea Regelui Mihai, Casa Regală a României a făcut publică linia de succesiune şi componenţa Casei Regale.

Conform informaţiilor furnizate pe 9 noiembrie, după decesul Regelui Mihai I, moştenitor la Şefia Casei Regale este Alteţa Sa Regală Margareta, în timp ce soţii şi copiii principeselor nu au titluri.

Actualul Moştenitor la Şefia Casei Regale a României este Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte şi va rămâne după decesul Majestăţii Sale Regelui Custode al Coroanei României (ad personam).

Actualul consort al Moştenitoarei la Şefia Casei Regale a Romaniei este Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam).

Potrivit sursei citate, membrii Casei Regale a României sunt următorii: Alteţa Sa Regala Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Sofia, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Maria, Principesa României (jure sanguinis).

Soţii şi copiii Alteţelor Lor Regale Principesele nu deţin titluri personale.

Ordinea de Succesiune la Tron şi la Şefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferinţă masculină, Normele Organice abrogând astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor şi a descendentilor lor.

În prezent, aceasta este următoarea:

1. ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;
2. ASR Principesa Elena a României;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a României;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a României.

Modificări ale acesteia se pot aduce prin decizia Şefului Casei Regale a României, mai transmite Casa Regală.