Regata Marilor Veliere, la start
Cele mai frumoase nave cu pânze din lume, printre care şase de mari dimensiuni, vor putea fi vizitate gratuit până duminică, în portul Constanţa. Vedeta României în cadrul acestui eveniment unic în lume este Nava Şcoală Mircea, care a intrat în Serviciul Marinei Militare din România în 1939. Velierele venite din şase state, printre care şi ţara noastră, au la bord peste o mie de membri de echipaj. Portul Constanţa e gazda Regatei Marilor Veliere pentru a doua oară, în decurs de doar doi ani.
"Regata Marilor Veliere este o manifestare care anul acesta împlineşte 60 de ani. Gandiţi-vă că, abia după 58 de ani, în 2014, a ajuns pentru prima dată în Marea Neagră. Şi noi ne-am bucurat că am reuşit să aducem acest eveniment pentru prima dată în România atunci, în 2014, când Nava Şcoală Mircea împlinea 75 de ani", a explicat unul dintre organizatori, pentru Realitatea TV.
România participă la Regata Marilor Veliere cu două nume importante: Adornate şi Nava Şcoală Mircea, considerată ambasadorul ţării noastre peste mări şi oceane.
Comandantul Gabriel Moise: "Nava Şcoală Mircea înseamnă tradiţia marinărească din 1882 încoace. Actuala navă Mircea este continuatoarea primei nave cu vele Bricu Mircea care a fost construită în Londra în 1882. La fel ca şi Bricu Mircea, actuala Şcoală Mircea, construită în 1939, Hamburg, a fost destinată ca fiind navă şcoală".
Printre navele aliniate la start se află nava rusească Kruzenshtern, al doilea cel mai mare velier încă funcţional din lume, cu o lungime de 115 metri.
Cei mai încântaţi au fost cei mici.
Navele pot fi vizitate gratuit până duminică, în jurul prânzului, atunci când va fi organizată şi festivitatea de închidere. Din portul Constanţa, velierele vor pleca spre Rusia, de unde vor porni spre Bulgaria. Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internaţionale care se desfăşoară în fiecare an sub egida unei organizaţii non-profit din Marea Britanie.