Reforma PENSIILOR SPECIALE | Nicolae Ciucă: „După amendamentele finalizate și agreate cu Comisia, vom avea de urgență și plenul”
Liderul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a declarat, marți, că își dorește ca modificarea legii privind pensiile speciale să fie adoptată în cadrul unei sesiuni extraordinare în Parlament. Ciucă a subliniat că odată ce amendamentele vor fi finalizate, discutate și agreate cu Comisia Europeană, plenul va fi convocat de urgență pentru a analiza și vota noile propuneri.
Nicolae Ciucă a explicat că specialiștii lucrează intens la pregătirea amendamentelor, astfel încât acestea să fie în concordanță cu decizia Curții Constituționale a României (CCR). Decizia CCR, publicată recent în Monitorul Oficial, a pus în lumina reflectoarelor problema pensiilor speciale și a cerut ajustări pentru a asigura coerența cu principiile constituționale și cu interesele publice.
„În momentul în care vom avea amendamentele finalizate, discutate și agreate cu comisia, vom avea de urgență și plenul”, a spus liderul PNL, Nicolae Ciucă.
„Lucrează specialiștii. Era doamna ministru a Muncii, doamna ministru a Justiției, oameni care se pricep la interpretarea deciziei CCR și lucrează. În momentul în care vom avea amendamentele finalizate, discutate și agreate cu comisia, vom avea de urgență și plenul”, a declarat Nicolae Ciucă, președintele Senatului.
Motivarea CCR privind PENSIILE SPECIALE
Curtea Constituțională a publicat motivarea la respingerea proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale, documentul fiind trimis și la Monitorul Oficial. În acest document, magistrații CCR explică, pe larg, decizia luată.
„Având în vedere cele expuse, se pune problema dacă efectul combinat al acestor prevederi afectează principiul independenței justiției (componenta instituțională) din perspectiva faptului că reglementarea unor asemenea condiții ex abrupto creează premisele unor pensionări accelerate/demisii generate de lipsa unei perspective rezonabile de a dobândi pensia de serviciu la final de carieră/scăderea atractivității profesiilor din sistemul justiției. Cu alte cuvinte, trebuie să se evalueze limita libertății de legiferare a Parlamentului atunci când în discuție este componenta instituțională a independenței justiției. Ca principiu, orice reglementare referitoare la salarizarea şi stabilirea pensiilor magistraţilor trebuie să respecte cele două principii, al independenţei justiţiei şi al statului de drept, cadrul constituţional actual fundamentând securitatea financiară a magistraţilor”, arată CCR.