MENIU

Referendumul anti-Dorin Chirtoacă a EŞUAT. Prezenţa la vot până la ora 21:00 a fost de 17,53%

Referendum în Republica Moldova: Chirtoacă află astăzi dacă va fi demis din funcţia de primar

Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei scăzute la vot, de 17,5 la sută. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuia să se prezinte cel puţin 33% dintre cele peste 640.000 de persoane cu drept de vot.

UPDATE. Potrivit datelor preliminare, până la închiderea celor 307 secţii de votare, la ora 21.00, au mers la urne 110.500 de alegători, adică 17,5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Pentru validarea referendumului era necesar să voteze 33,3% din alegători.

Pentru plebiscit au fost deschise 307 secţii şi tipărite peste 630 de mii de buletine de vot. Ca să fie declarat valabil, rata de participare la referendum trebuie să fie de cel puţin 33 la sută, notează publika.md. 

Judecat pentru luare de mită 

Dorin Chirtoacă este judecat pentru luare de mită și trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. În alt dosar, primarul este suspectat şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Dorin Chirtoacă este edil al municipiului Chişinău de nouă ani. Mandatul său expiră în 2019. 

Partidul Democrat din Moldova de nenumărate ori a îndemnat oamenii să boicoteze referendumul pentru că acesta ar fi o capcană politică a socialiştilor. De asemenea, plebiscitul a fost boicotat de PAS condus de Maia Sandu şi liberalii.  

 

Cea mai înaltă prezență este în sectorul Botanica – aproape 21,5%, iar cea mai scăzută – în sectorul Ciocana – 15,3%.

În suburbiile Chișinăului, prezența până la ora 19.00 a fost sub 10%, iar în localitatea Cruzești sub 1%. Cea mai mare rată în suburbii a fost la Sângera – aproape 33%, acolo unde duminică se desfășoară și alegeri pentru funcția de primar.

Peste jumătate din numărul total de votanți sunt persoane trecute de 55 de ani, iar aproape 56% sunt femei.

Vicepreședintele Consiliului electoral de circumscripție Vitalie Miron a declarat că nu au fost înregistrate contestări sau abateri semnificative în timpul desfășurării referendumului.

Referendumul, iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), este o premieră pentru Republica Moldova. Igor Dodon le-a transmis votanţilor un mesaj prin care îndeamnă participarea la referendum deoarece aceasta este "şansa noastră de a pune capăt haosului şi incertitudinii". 

Pe de altă parte, liberalii, susţinători ai primarului suspendat al Chişinăului, au anunţat că nu vor participa la "plebiscitul anti-Chirtoacă".

Mai multe articole despre:
primar Dorin Chirtoacă Repuboica MOldova