MENIU

Grecia a spus NU austerității. 61,31% dintre greci au respins acordul propus de Europa. Ce urmează

Referendum crucial în Grecia
Votul din Grecia (după numărarea a 50% dintre buletine)

Grecii au votat, duminică, pentru viitorul ţării lor, iar votul împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali a fost unul covârşitor. Peste 61% au spus "NU". După anunţarea rezultatelor, premierul Tsipras a declarat că, în urma mandatului primit, va reîncepe negocierile cu Europa. El a insistat asupra faptului că rezultatul referendumului nu echivalează cu ieşirea din zona euro, aşa cum au sugerat unii lideri europeni, şi a spus că luni se va întoarce la masa negocierilor. "Prioritatea zero" este funcţionarea normală a băncilor elene, a mai adăugat Tsipras.

UPDATE - Datele oficiale, după numărarea a 100% din voturi, dau drept învingătoare tabăra elenilor care au votat "NU" la referendum. 61,31% dintre greci s-au opus măsurilor de austeritate, iar 38,69% au fost de acord cu ele.

După anunţarea rezultatelor, grecii care au susţinut guvernul de la Atena în lupta cu creditorii internaţionali au sărbătorit în stradă.

Este o victorie pentru guvernul condus de Alexis Tsipras, însă situația se complică pentru Grecia, nu devine mai simplă. La scurt timp după vot au apărut reacții dure din partea unor oficiali europeni, în special din Germania.

Angela Merkel și Francoise Hollande cer convocarea unui summit al zonei euro pentru marți. Eurogrupul nu se grăbește să reia discuțiile pe tema Greciei, deși premierul grec dă asigurări că luni se reașează la masa negocierilor.

UPDATE 23.40. Premierul Alexis Tsipras s-a adresat, duminică seara, poporului grec, după rezultatul categoric NU de la referendum. Tsipras a insistat asupra ideii că votul nu înseamnă un mandat pentru ieșirea din zona euro.

Poporul grec nu a răspuns la o întrebare cu privire la Europa, trebuie să eliminăm această temă cu totul, a precizat Tsipras. Negocierile dintre Atena și creditorii săi vor începe mâine, a dat asigurări Tsipras.

Șeful cabinetului de la Atena i-a asigurat pe greci că Executivul este pregătit să revină la masa negocierilor pe un plan de reformă și că își propune să readucă sistemul bancar la normal cât mai repede.

Grecia va insista pe restructurarea datoriilor, în negocierile cu creditorii, a spus Alexis Tsipras.

"Poporul grec a făcut o alegere curajoasă. Am fost întrebați azi "ce fel de Europă ne dorim?" Am răspuns că ne dorim este o Europă a solidarității. Azi sărbătorim o victorie a democraței, mâine ne întoarcem la o muncă dificilă", a mai spus Tsipras.

UPDATE 23.10. Liderul Opoziției din Grecia, Antonis Samaras, fostul prim-ministru al țării și-a anunțat demisia duminică seara de la vârful partidului Noua Democrație, în urma răspunsului categoric al grecilor împotriva acordului propus de Europa și în favoarea recomandărilor Syryza.

UPDATE 23.00 Peste 61% dintre greci au votat NU la referendum, potrivit rezultatelor oficiale parțiale după ce 65% dintre voturi au fost numărate, informează CNN.com.

UPDATE 22.10. Tinerii greci au votat masiv împotriva unor noi măsuri de austeritate, potrivit exit-pollurilor prezentate de presa greacă. 67% dintre ei au votat NU, în timp ce persoanele în vârstă au mers mai degrabă pe varianta DA.

UPDATE 21.55. Grecii au respins acordul cu troica creditorilor: 61% dintre ei au votat NU la referendum, potrivit rezultatelor oficiale parțiale după ce jumătate dintre voturi au fost numărate, informează The Guardian.

UPDATE ora 21.40: Eurogrupul NU se va întâlni luni pentru a discuta subiectul Grecia: "În mod cert, nu vom programa nicio ședință mâine. Nu am știi ce să discutăm", a spus un oficial al Eurogrupului pentru Reuters.

UPDATE ora 21.30: Guvernul grec anunță reluarea imediată a demersurilor pentru încheierea unui acord cu creditorii internaționali. Inițiativele pentru încheierea unui acord între Grecia și creditorii internaționali (UE și FMI) se vor intensifica încă din această seară, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis, după încheierea referendumului

'Banca Centrală a Greciei va trimite în această seară o solicitare către Banca Centrală Europeană. Credem că există argumente solide pentru a crește plafonul ELA', respectiv ajutorul de urgență pentru băncile grecești care sunt închise de o săptămână și riscă să intre rapid în criză de lichidități, a declarat oficialul grec.

UPDATE 21.20. Noi rezultate oficial parțiale prezentate de Ministerul grec de Interne arată un scor de 61% în favoarea răspunsului NU la referendum, după numărarea a 35% dintre buletine.

UPDATE 21.10: Este posibil să cadă capete în Opoziția din Grecia. Vizat în primul rând de demisie este Antonis Samaras, fostul prim-ministru, scrie Guardian. Unii greci din tabăra ar fi votat NU doar ca să vadă căderea mult așteptată a lui Samaras.

UPDATE 21.00. Cabinetul grec s-ar putea reuni chiar duminică seara într-o mini-ședință, în urma votului de la referedum, informează presa internațională. Negociatorul-șef al Greciei în relația cu troica creditorilor, Euclid Tsakalotos, este de părere că Grecia va putea ajunge foarte rapid la un acord cu creditorii.

UPDATE 20.00. Primele rezultate oficiale ale votului de la Referendumul din Grecia arată că 59,9% dintre greci au votat NU. S-a luat în calcul doar 14% dintre buletinele de vot, transmite Realitatea TV.

Peste 52% dintre greci au votat NU la referendum și au respins măsurile de austeritate pe care le presupune un acord cu UE și FMI, potrivit unui exit-poll citat de presa greacă.

Urnele s-au închis la ora 19.00 la așa-numitul "Greferendum" - cu trimitere la posibilitatea unui Grexit în urma unui NU spus de greci - este crucial nu doar pentru viitorul Greciei, ci și al Europei. Prezența la vot a depășit 60%, potrivit unor prime estimări transmise de corespondentul Realitatea TV de la Atena.

Numărul celor care au votat ''NU'' planului creditorilor este mai mare decât al celor care au spus ''DA'' la referendumul din Grecia, inițiat de către premierul Alexis Tsipras, potrivit unor sondaje la ieșirea de la urne, relatează AFP.

Un sondaj al canalului Star dă o marjă între 49% — și 54% în cazul celor care au votat ''NU'' și între 46% și 51% în cazul celor care au votat ''DA''.

Canalul de televiziune Mega indică între 49,5 % și 53, 5 % pentru votul ''NU'' și între 46,5 % și 50,5 % pentru votul ''DA''. Guvernul lui Tsipras a declarat victoria votului ''NU''

UPDATE 19,30: Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande se vor întâlni luni seară pentru a discuta pe marginea referendumului din Grecia și a pașilor care urmează să fie luați în "problema greacă".

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, Francois Hollande, vor avea luni seara la Paris o întâlnire, urmată de un dineu de lucru, ''pentru a evalua consecințele referendumului din Grecia, a anunțat duminică președinția franceză, transmite AFP.

Întâlnirea de la Elysee ''se înscrie în cadrul cooperării permanente dintre Franța și Germania pentru a contribui la o soluție durabilă în Grecia'', se precizează într-un comunicat prezentat de Agerpres.

UPDATE 18.50: Un exit-poll de ultimă oră arată că tabăra NU are un ușor avans în detrimentul lui DA, potrivit Financial Times. 

UPDATE 18.40: Participarea la referendumul ce are loc duminică în Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezența la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agenția elenă de presă ANA.

UPDATE 18.00: Guvernul Alexis Tsipras pregătește măsuri dure pentru seara de duminică, imediat după închiderea urnelor de la referendum.

Imediat dupa inchiderea sectiilor de vot, duminica, pe strazile marilor orase vor fi mobilizate patrule militare, informeaza presa britanica. Masura face parte dintr-un plan secret al guvernului de la Atena, numit "Planul Nemesis".

Militarii, dar si 2.000 de politisti, vor fi prezenti in strada, pentru a pastra ordinea si a preintampina eventualele manifestari ale nemultumirii oamenilor, informeaza Ziare.com.

PLANUL NEMESIS după închiderea urnelor în GRECIA

UPDATE 17.00: Urnele se vor închide la ora 19, ora locală (aceeași oră și în România). Spre deosebire de celelalte alegeri din Grecia, nu există informări cu privire la prezența la vot și nici estimări în timp real de tip exit-poll.

UPDATE 16.00: "Votul tinerilor este crucial", afirmă corespondentul The Guardian în Grecia, care a stat de vorba cu mai multi analiști. Potrivit acestora, balanța ar putea fi înclinată de votul celor tineri, mulți dintre ei șomeri.

"Multe depind de participarea tinerilor la vot azi", a afirmat analistul politic Aristides Hatzis. "Sondajele arata ca o imensa majoritate, de circa 80%, a tinerilor din Grecia vor vota 'nu'", a mai spus acesta.

UPDATE 15.00: O televiziune elena, Mega TV, anunță că până în urmă cu o oră au votat 35% dintre alegatori. Mai multe postări pe Twitter arată că prezența la vot e scăzuta și că o treime din electoratul înregistrat a votat până acum o oră.

UPDATE 14.22: Ministrul de finanțe elen Yanis Varoufakis a lansat duminică un mesaj proeuropean și a susținut că referendumul din Grecia poate demonstra că "moneda unică și democrația sunt compatibile", informează EFE.

"Timp de cinci ani rateurile incredibile ale Eurogrupului au dus la ultimatumuri fără niciun sens asupra cărora poporul nu se putea pronunța. Astăzi, poporul se pronunță asupra celui mai recent ultimatum al Eurogrupului și al partenerilor săi", a declarat Varoufakis, după ce a votat.

UPDATE 13.30. Președintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a acuzat guvernul grec că a adoptat o atitudine de tipul "totul sau nimic" în negocierile cu creditorii săi internaționali, transmite EFE.

În declarații făcute duminică postului de radio Deutschlandfunk, Schulz a spus că a rămas surprins de această atitudine "ideologică" potrivit căreia "100% din nimic este mai mult decât 1% din ceva și cel care acceptă 1% din ceva este un trădător".

UPDATE 11.30: Premierul grec Alexis Tsipras a declarat duminică, după ce a votat la referendumul pe tema propunerii de acord a creditorilor internaționali ai Greciei, că "nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-și lua destinul în propriile mâini", transmit EFE, AFP și DPA.

 "Voința guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni", a spus Tsipras, potrivit EFE, după ce a votat în circumscripția sa electorală din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.

Tsipras a insistat că "astăzi poporul grec trimite un mesaj cum că și-a luat destinul în propriile mâini, că democrația învinge teama, hotărârea învinge propaganda fricii". Într-o circumscripție electorală plină până la refuz de camere de luat vederi și în aplauzele concetățenilor, Tsipras — îmbrăcat cu o cămașă albă și pantaloni gri — a lansat un mesaj și Uniunii Europene, afirmând că votul de duminică reprezintă "un mesaj al hotărârii nu doar de a rămâne în Europa, ci și de a trăi cu demnitate în Europa".

UPDATE 10.50: Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a cerut concetățenilor săi să rămână uniți pe "drumul dificil" care îi așteaptă, indiferent de cum vor vota în această duminică la referendumul pe tema propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării, informează EFE.

"Astăzi este ziua poporului care este chemat să decidă, având în minte interesul public și interesul național. Repet ce am mai spus și cu alte ocazii. Drumul dificil de după această zi trebuie să-l facem împreună", a spus Pavlopoulos, după ce a votat în circumscripția sa electorală, aflată într-un cartier din nordul Atenei.

Referendumul din Grecia, așa-numitul "Greferendum" - cu trimitere la posibilitatea unui Grexit în urma unor eșecuri prelungite în negocierile cu partenerii internaționali - este crucial nu doar pentru viitorul Greciei, ci și al Europei.

Cu toate acestea, referendumul se bazează pe o întrebare neclară și face referire la o ofertă a creditorilor care a expirat deja. Multe alte probleme sunt legate de votul de duminică, însă toată Europa stă cu ochii pe ce vor decide grecii duminca.

Cu 24 de ore înaintea deschiderii urmelor, adepții unui răspuns DA la referendumul de duminică din Grecia îi devansează ușor ca procent pe cei care intenționează să voteze varianta NU, recomandată de guvern, conform unui sondaj de opinie publicat citat de Reuters.

UPDATE, ora 10.42: Câțiva foști prim-miniștri eleni, toți partizani ai unui "da" la referendumul din Grecia, au votat duminică la primele ore ale dimineții în favoarea propunerii de acord formulată de creditorii internaționali ai țării, informează EFE, citat de Agerpres.

Unul dintre primii care au votat la Atena a fost fostul șef de guvern social-democrat Georgios Papandreou, care a votat la scurt timp după deschiderea circumscripțiilor electorale, la ora locală 07:00 (04:00 GMT). Papandreou a subliniat necesitatea ca Grecia să rămână în "inima" Europei și a susținut că țara sa are nevoie de schimbări profunde, care presupun un sprijin din partea partenerilor săi. Doar când se vor fi încheiat aceste schimbări, Grecia "va putea spune 'nu' planurilor de salvare și va putea fi independentă", a spus Papandreou la ieșirea de la vot.

Printre primii la vot a fost și ex-premierul conservator Kostas Karamanlis, care nu a făcut declarații la ieșirea de la urne.

Un alt fost prim-ministru care a venit devreme la vot a fost conservatorul Antonis Samaras, care a votat în circumscripția sa din localitatea Pilos, în sudul Peloponesului. "Astăzi, grecii decid soarta țării noastre. Dacă votăm 'da' în Grecia votăm 'da' pentru Europa", a spus liderul partidului Noua Democrație, după ce și-a depus votul.

UPDATE, ora 10. Primele rezultate la referendumul din Grecia  se vor cunoaște între orele locale 20:00 și 21:00 (17:000 și 18:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne grec, citat de Agerpres.

În total, sunt așteptați să voteze 10.837.118 de greci, care vor trebui să răspundă la întrebarea: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?"

UPDATE, ora 8. Secţiile de votare s-au deschis la ora şapte, în Grecia. Zeci de persoane aşteptau, la cozi, să voteze la referendumul care va decide soarta Greciei. Primul sondaj indică faptul că 44,8% dintre greci vor vota"DA", iar 43,4% vor spune "NU".

UPDATE ora 21.08: Grecia riscă colapsul sistemului medical, întreruperi de electricitate şi blocarea importurilor dacă rezultatul referendumului respinge cererile creditorilor, avertizează preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz.

Liderul european avertizează că autorităţile UE ar putea fi nevoite să pregătească împrumuturi de urgenţă pentru a păstra serviciile publice de bază pe linia de plutire şi mai ales pentru a împiedica o prăbuşire necontrolată începând cu săptămâna viitoare.

"Fără fonduri noi, salariile nu vor fi plătite, sistemul de sănătate nu va mai funcţiona, reţelele de electricitate şi transport public se vor bloca şi nu vor mai putea (grecii - n.red.) să importe bunuri de bază pentru că nimeni nu poate plăti", prezice Martin Shultz, citat de The Guardian şi Ziare.com.

UPDATE ora 20.54: Până şi presa din Grecia este împărţită în două tabere, comentează Bloomberg şi The Week:

Multe trusturi de presa şi publicaţii generaliste din Grecia au legături strânse cu partidele politice sau cu magnaţi din lumea afacerilor, aşa că modul în care este prezentată actuala criză este privit cu o doză sănătoasă de scepticism.

O serie de ziare sunt afiliate Syriza sau partidului comunist, aşa că susţinerea lor făţişă nu este deloc surprinzătoare.

UPDATE, ora 20.36: Cancelarul german Angela Merkel a dat sâmbătă o replică inspirată unui grup de protestatari faţă de austeritate, care i-au intrerupt un discurs, scandând "Nu". De la pupitru, Merkel a răspuns: "pentru a echilibra lucrurile, aş vrea să spun 'Nai' care înseamnă 'Da' în greacă".

UPDATE, ora 15.00: Eurogrupul ar fi încercat sa blocheze prezentarea unui raport FMI despre situatia din Grecia pentru a nu fi folosit ca pretext populist, sustin surse citate de Reuters, desi evaluarea tehnica a FMI atribuie colapsul financiar gestiunii defectuoase a Guvernului Tsipras.

Premierul Alexis Tsipras spune ca FMI nu a prezentat niciodata raportul sumbru oficialilor greci. "Tari din zona euro au incercat in zadar sa opreasca publicarea unei analize sumbre despre situatia datoriilor Greciei, un document pe care Guvernul de stanga de la Atena il foloseste ca pretext pentru a indemna alegatorii sa respinga masurile de austeritate", afirma surse citate de Reuters.

UPDATE, ora 14,30. Uniunea Europeană nu îşi poate permite intrarea Greciei în colaps financiar, crede ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, potrivit Mediafax. "Dacă Grecia va intra în colaps financiar se vor pierde 1.000 de miliarde de euro... Sunt prea mulţi bani şi nu cred Europa va permite aşa ceva", a declarat Varoufakis într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

UPDATE, ora 14.00: Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, consideră că doar grecii pot decide dacă vor continua cu moneda euro sau, cel puțin temporar, fără ea, însă Grecia rămâne membră a uniunii monetare, potrivit unui interviu apărut în ediția de sâmbătă a cotidianului Bild.

"Grecia este membră a zonei euro. Nu e niciun dubiu în legătură cu acest lucru. Dacă cu euro sau temporar fără el, doar grecii pot răspunde la această întrebare. Este clar că nu vom lăsa poporul în încurcătură", a declarat ministrul german, reiterând că riscurile de contagiune sunt limitate. "Chiar dacă s-ar ajunge la prăbușirea unor bănci individuale, riscul de contagiune este relativ scăzut', a spus Schaeuble, reamintind că 'piețele au reacționat cu reținere în ultimele zile", potrivit oficialului german, citat de Agerpres.

În opinia sa, orice discuție cu Atena privind un acord de "asistență pentru reforme" va fi 'foarte dificil' după referendumul de duminică, însă, în termen de un an, UE va fi mai puternică decât anterior crizei grecești.

UPDATE, ora 13,30. "Grexitul va putea fi gestionat de Europa, dar va fi fatal pentru Grecia"

Ministrul austriac de finanțe adeclarat sâmbătă că UE poate gestiona cu ușurință un eventual 'Grexit', însă pentru Grecia ar fi însă dramatic. Uniunea Europeană va gestiona cu ușurință o eventuală ieșire a Greciei din zona euro, însă consecințele pentru această țară vor fi mult mai grave, a estimat ministrul austriac de finanțe, Hans Joerg Schelling, potrivit Agerpres.

UPDATE, ora 13.00. Guvernul Tsipras va fi într-o situaţie incertă indiferent de rezultatul referendumului

Viitorul Guvernului grec condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras este incert după referendumul pe tema măsurilor propuse de creditorii internaţionali, existând riscul ca alegerile anticipate să devină inevitabile, afirmă experţi citaţi de site-ul cotidianului The New York Times.

"Deteriorarea stării unei economii dependente de importuri va genera o scădere rapidă a susţinerii populare pentru Guvern, iar convocarea alegerilor parlamentare ar putea deveni inevitabilă", afirmă Dimitri Sotiropoulos, profesor de Ştiinţe politice la Universitatea din Atena, citat de Mediafax.

UPDATE, ora 12.00: Ministrul grec de Finanțe îi acuză pe creditori de "terorism"

Ministrul elen de finanțe, Yanis Varoufakis, a acuzat sâmbătă creditorii internaționali ai țării sale de 'terorism' și de intenția de a-i 'umili pe greci', cu o zi înaintea referendumului prin care aceștia se vor pronunța asupra ultimelor propuneri de acord ale instituțiilor creditoare, transmite AFP.

'Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism', a acuzat Varoufakis, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

'De ce ne-au obligat să închidem băncile? Pentru a le insufla oamenilor teamă. Și când este vorba despre a răspândi frica, numim acest fenomen terorism', a susținut ministrul elen, referindu-se la politica dusă de creditori Atenei — Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europană și Uniunea Europeană.

Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminică, băncile din Grecia se vor redeschide și va exista un acord cu creditorii, a dat asigurări Varoufakis. 'Oricare va fi rezultatul referendumului, luni va exista un acord, sunt pe deplin și absolut convins de aceasta. Europa are nevoie de un acord, Grecia are nevoie de un acord, așa încât vom ajunge la un acord', a insistat el.

Grecia, zguduită de proteste de stradă înainte de referendum

Potrivit celor mai recente sondaje din Grecia, procentul celor care vor să voteze 'da' este acum de 44,8%, în timp ce acela al adepților unui răspuns negativ la propunerea creditorilor ar fi scăzut până la 43,4%.

Este pentru prima dată când susținerea răspunsului afirmativ la referendum este mai mare decât cea a unuia negativ într-un sondaj publicat în Grecia. Potrivit sondajului realizat de institutul Alco în zilele de 30 iunie și 1 iulie, chiar și după instituirea unui control strict al capitalurilor în Grecia, 11,8% dintre cei chestionați sunt încă indeciși cu două zile înainte de referendumul de duminică.

Anterior, în cele patru sondaje realizate de la anunțarea referendumului, adepții unui răspuns negativ erau mai mulți, dar proporția acestora a scăzut drastic de la anunțul închiderii băncilor și a plafonării retragerilor din bancomate.

Curtea Supremă din Grecia a decis că referendumul de duminică este constituţional

Curtea supremă administrativă din Grecia a anunțat, vineri seară, că referendumul programat duminică, pe tema condiţiilor negociate cu creditorii internaţionali, este constituţional, ceea ce permite organizarea lui, informează cotidianul The New York Times.

Consiliul Europei anunţa, zilele trecute, că referendumul convocat în Grecia nu întruneşte condiţiile internaţionale de organizare, argumentând că a fost programat cu doar o săptămână înainte, informează Mediafax.

La o zi după ce a cerut concetățenilor săi să respingă, la referendumul de duminică, propunerile creditorilor internaționali pentru un nou acord de asistență financiară, premierul grec Alexis Tsipras a lansat, joi, un apel la "unitate națională" pentru a se "depăși dificultatea temporară" prin care trece țara și a cerut să se respecte procesul democratic, relatează agențiile AFP și EFE.

"A doua zi (după referendum) vom fi cu toții uniți în efortul de a scoate țara din criză. Și fără nicio îndoială (țara) va depăși acest moment păstrându-și demnitatea și suveranitatea", a spus Tsipras, într-o intervenție în fața comandanților forțelor armate după ce s-a întâlnit cu ministrul apărării, Panos Kamenos, liderul partidului Grecilor Independenți, partener minoritar în guvernul condus de stânga radicală Syriza.

Scenarii pentru perioada post-referendum

Ce se va întâmpla în Grecia după referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras pentru ca populația să se pronunțe asupra propunerilor creditorilor internaționali și cum vor reacționa partenerii europeni ai Greciei, sunt întrebări ce prefigurează mai multe scenarii, toate fiind marcate însă de foarte multă incertitudine, se arată într-o analiză publicată vineri de AFP.

Astfel, dacă la referendum va învinge tabăra 'Da', adică aprobarea respectivelor propuneri, pentru Tsipras și stânga sa radicală Syriza — care au cerut să se voteze 'Nu'—ar fi mesaj de dezavuare.

Dacă acest lucru va antrena căderea guvernului este încă o necunoscută. Ministrul de finanțe Yanis Varoufakis a declarat că va demisiona, în schimb Tsipras deocamdată nu s-a pronunțat, potrivit Agerpres.

Dacă el va pleca totuși de la conducerea executivului, atunci în fața Greciei se deschid două posibilități. Prima este un guvern de uniune națională alcătuit pe bazele actualei configurații politice din parlament. Este însă un scenariu complicat, având în vedere divergențele profunde dintre partidele de opoziție — minoritare în legislativ — și formațiunea majoritară Syriza.

Dacă această variantă nu va putea fi pusă în practică, atunci apare a doua posibilitate, respectiv alegerile anticipate. Dar scrutinul nu va putea fi organizat mai devreme de 30 de zile, iar rezultatul ar fi foarte incert, nefiind exclus ca Syriza să câștige din nou.

Însă pe plan economic, o asemenea incertitudine va avea implicații majore, dacă ținem cont de criza de lichidități care deja s-a instalat și a impus instituirea de restricții pe mișcările de capital. În plus, Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro, iar guvernul de la Atena trebuie să ramburseze și Băncii Centrale Europene (BCE), pe 20 iulie, o altă tranșă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

BCE a asigurat până în prezent supraviețuirea economiei Greciei prin împrumuturile de urgență acordate băncilor grecești. Dar dacă Grecia nu va plăti nici această tranșă de 3,5 miliarde, atunci pentru BCE va fi greu să mai ofere vreun sprijin, mai ales dacă între timp nu se va fi semnat un acord cu executivul grec.

Un astfel de acord trebuie să aibă în vedere atât problema acestor tranșe de datorie scadente, dar și măsuri pentru a menține economia Greciei pe linia de plutire. Dar și dacă guvernul de la Atena va semna o înțelegere cu creditorii internaționali, acesta va trebui ratificat de mai multe parlamente europene, proces care va dura ceva timp, mai ales că a început perioada de vacanțe. Așadar, nici victoria taberei 'Da' nu va rezolva automat toate problemele.

În schimb, o victorie a taberei 'Nu' este considerată de numeroși observatori drept un 'salt în necunoscut', existând riscul unei adevărate furtuni economice al cărei deznodământ va depinde de atitudinea partenerilor europeni.

Deși pe plan politic criza internă s-ar încheia și Tsipras ar câștiga mai multă legitimitate, el tot va fi nevoit să discute cu Eurogrupul. Însă nu se știe dacă acesta din urmă va fi dispus la noi negocieri cu un astfel de premier. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lăsat să se înțeleagă că le exclude, întrucât în opinia sa un 'Nu' la referendum ar însemna că Grecia spune 'Nu' Europei.

Totuși, Tsipras s-a arătat încrezător, el apreciind că un 'Nu' îi va oferi mai multă forță de negociere și va putea astfel să obțină un acord 'mai bun'. În acest scenariu optimist este foarte important de văzut cât de departe ar fi dispuși creditorii internaționali să meargă cu concesiile făcute Greciei.

Dar în ipoteza unei rupturi totale între Grecia și Eurogrup, BCE ar putea să oprească orice finanțare pentru băncile grecești, care ar intra în faliment. Pentru a le recapitaliza, guvernul de la Atena ar avea ca opțiune crearea unei monede paralele, care în actualele condiții ar putea conduce la o inflație galopantă, iar Grecia, ieșită astfel de facto din zona euro, s-ar scufunda în haos. O asemenea evoluție va necesita din nou ajutorul partenerilor europeni, care însă ar putea decide să nu intervină, din cauza riscurilor politice și economice care ar plana asupra întregii zone euro.

Mai multe articole despre:
Grecia Tsipras referendum Grecia