RECORD de mame minore în județul Mureș: 931 de copii cu copii în 2021 - Semnal de alarmă tras de Organizația „Salvați Copiii”
Judeţul Mureş a ajuns în topul negativ al mamelor minore din România în 2021. Anunțul a fost făcut marți de preşedintele organizației Salvaţi Copiii Mureş, dr. Meda Neagoe. În 2021, 931 de fete minore au devenit mame la nivelul județului Mureș. Din păcate, mulți dintre nou-născuți au probleme, unul din patru copii născuţi de mame sub 18 ani se nasc prematuri sau cu malformaţii congenitale. România era pe al doilea loc în UE la mame minore de sub 18 ani la începutul acestui an și pe primul loc la mamele de sub 15 ani.
„Județul Mureș"Judeţul Mureş a ajuns, anul acesta, la un număr de 931 de mame minore, suntem pe primul loc în ţară. Este rezultatul unui an de analize efectuată de către Salvaţi Copiii România, privitoare la situaţia mamelor minore şi din zonele defavorizate din România şi din Republica Moldova. Din păcate, judeţul Mureş conduce la mame minore, conduce la copii care se nasc din mame minore, aceşti copii au şi probleme, unul din patru se nasc înainte de termen, au diferite malformaţii congenitale, necesită apoi tratamente şi intervenţii specializate. Ne îngrijorează pentru că totalul de 931 de mame se referă la 2019, fiindcă se pare că în 2020 situaţia se agravează, vârsta medie de naştere a unui copil a scăzut la 16,3 ani (...) Problema este că ele provin din medii defavorizate, una din patru abandonează educaţia, creşte abandonul şcolar şi atunci devin foarte vulnerabile în mediul social. Încercăm, prin filiala Mureş, care are un centru în comuna Râciu, unde coordonatoare este Nicoleta Baciu, o asistentă socială şi o femeie extraordinară, încercăm să demonstrăm şi să creăm un model. Aici a dat rezultate. Căutăm şi alte localităţi unde să ne oferim ajutorul", a declarat dr. Meda Neagoe, potrivit agerpres.ro.
Șefa organizației de Mureș a amintit că doar prin programe susținute de consiliere și un ajutor consistent se poate reduce numărul mamelor minore. Dr. Meda Neagoe a dat ca exemplu comuna Râciu, unde a fost aplicat cu succes un program ce cuprinde inclusiv cursuri de parenting, dar şi diminuarea numărului mamelor minore, prin educaţie contraceptivă.
"În aceste comunităţi în care sunt depistate mamele, avem programe prin care sunt ajutate să capete încredere în asistentul social, în mediatorul sanitar, în asistenta medicală şi în medicul de familie, sunt ajutate cu bani pentru a-şi face analizele specifice. Salvaţi Copiii le ajută cu transport, cu programare la medic, cu medicaţie pentru ele şi cu ajutor pentru copilul care se naşte, cu hăinuţe, medicamente şi lapte praf. Din păcate, problema este că dacă au aceşti copii, unii părinţi trăiesc din alocaţii, taţii au o medie de vârstă de 20,4 ani şi foarte puţini dintre ei muncesc şi atunci se perpetuează traiul din aceste alocaţii, care oricum nu le asigură un trai la un nivel necesar", a mai spus dr. Meda Neagoe.
Semnalul de alarmă tras de organizație vine în contextul în care țara noastră este în topul UE la mame adolescente. România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul adolescentelor. Țara noastră a ajuns pe locul doi în Europa, cu cele mai multe naşteri şi avorturi la fetele sub 18 ani. La categoria mamemor de sub 15 ani, România este pe primul loc în Europa.
Potrivit studiului UNICEF împreună cu Asociația SAMAS în România în 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018. În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%.