MENIU

Recompensări respinse nemotivat, în penitenciarele din România

Drepturile deţinuţilor nu sunt respectate nici acum, după revolte de zile întregi făcute după gratii. Deşi li se refuză recompense, condamnaţii nu primesc nicio motivare a deciziilor. Asta deşi legea spune clar că Directorul General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor poate anula recompense doar în situaţii "temeinic justificate". Realitatea TV a cerut, într-o solicitare scrisă, lămuriri în acest caz. Până la această oră, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nu au oferit însă un răspuns.

Legea 254 din 2013 spune clar că persoanele care au o conduită bună în spatele gratiilor pot beneficia de mai multe drepturi. Printre acestea se numără ridicarea unei sancţiuni, suplimentarea numărului de convorbiri online, a numărului de pachete sau vizite şi permisiunea de a părăsi penitenciarul pentru cel mult 10 zile.

Aceeaşi lege arată că, la baza unor recompense stau acordurile mai multor şefi din penitenciarul în care este încarcerat un condamnat. Este vorba despre angajaţi aflaţi în contact direct cu persoanele care execută o pedeapsă. Cu toate acestea, ultimul cuvânt este al directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care poate anula recompensele propuse. Mai mult, acesta nu ar motiva deciziile, deşi legea spune clar că trebuie temeinic justificate.

În timp ce condamnaţii sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi fără medici care să intervină în caz de nevoie, noul director al ANP, Marius Vulpe vorbeşte despre noi penitenciare, lucru făcut şi de foştii conducători ai instituţiei, dar niciodată concretizat.

"Deocamdată sunt doar discuţii. Să vedem în ce măsură partenerii norvegieni parafează această întelegere. Am avut un grup de colegi care a mers, împreună cu specialişti din Ministerul de Interne, în Norvegia la o astfel de negociere pentre crearea în penitenciare a unor noi clădiri. În afara de amenajarea celor existente, cu cheltuieli minime, construirea de spaţii noi la standarde europene”...a declarat Marius Vulpe într-un interviu pentru Mediafax, săptămâna trecută.

În timp ce conducerile ANP din ultima vreme visează la penitenciare "norvegiene", sute de deţinuţi mor după gratii. Aglomeraţia este crâncenă şi inevitabil apar şi bolile. Doar că lipsa medicilor îşi spune cuvântul. Astfel, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor susţine că, din cele 1.141 de posturi ce ar trebui ocupate de medici, 437 sunt vacante. Deficitul de cadre este justificat şi de faptul că medicii nu sunt motivaţi şi sunt supuşi unor riscuri, mai spune directorul ANP.

Pe de altă parte, în timp ce Marius Vulpe se declară îngrijorat de problemele de după gratii, o altă decizie suprinzătoare în ce priveşte modul în care sunt trataţi deţinuţii vine din partea Guvernului şi implicit a Ministerului Justiţiei. Potrivit Lumea Justiţiei.ro, mai nou, gardienii pot purta asupra lor arme de foc inclusiv în locul de deţinere.

"În exercitarea atribuţiilor de pază şi escortare a deţinutilor, precum şi în alte situaţii temeinic justificate prevazute în planurile de pază şi apărare ale penitenciarelor personalul foloseşte tehnica, mijloacele şi armamentul din dotare, potrivit legii.", se arată într/un document publicat de site-ul luju.ro.

 
Mai multe articole despre:
legi penitenciare recompense deţinuţi