MENIU

Cine sunt „băieții deștepți” din Sănătate și „licitația la minut”. Cum s-a îmbogățit un absolvent la Moscova

medicul Andrei-Mihai Dracea, unul dintre „băieții deștepți” din Sănătate

Seria dezvăluirilor despre oamenii care fac afaceri grele cu statul și câștigă contracte fără licitație a continuat, sâmbătă seară, în exclusivitate, în emisiunea „România la apel”. O anchetă Realitatea PLUS despre „băieții deștepți” din Sănătate și profitorii pandemiei de COVID și despre cum sunt „sifonați” banii din sistemul medical prin „licitații la minut”.

 

Continuă seria dezvăluirilor despre oamenii care fac afaceri grele cu statul și câștigă contracte fără licitație. Dar care au și copiii care provoacă accidente și scapă basma curată. Sunt prinși în încrengături cu serviciile secrete, cu politicienii din toate sferele, dar și cu procurori de top. Printre ei, Andrei Mihai Dracea, cel care a reușit performanța să câștige zeci de contracte la doar un minut după deschiderea ofertelor. Andrei Dracea nu a putut fi contactat, în ciuda solicitărilor repetate ale Realitatea PLUS. 

Cum s-a îmbogățit un absolvent la Moscova: „licitația la minut”

Medicul născut la Moscova, Andrei Mihai Dracea apare ca asociat în opt societăți comerciale. Cele mai multe rulează milioane de lei fără niciun angajat. Și cele mai multe raportează pierderi la sfârșit de an financiar. Adică statul nu încasează mai nimic de pe seama lor. Una dintre firme e Blue Cross SRL.

Firmă de milioane, niciun angajat: SC BLUE CROSS SRL

Cifra Afaceri - 228.612 RON
Pierderea - 52.925 RON

(Sursa: Registrul Comerțului)

În 2019, când a depus ultimul bilanț, a raportat afaceri de 228 de mii de lei și o pierdere de 53 de mii de lei.

ACȚIONARI CONTROVERSAȚI. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma e condusă de Andrei Mihai Dracea și Mircea Plăpcianu. 

- Andrei Mihai Dracea (50%)
- Mircea Plăpcianu (50%)

Mircea Plăpcianu e un om de afaceri controversat. În 2007 a apărut într-un mega scandal după ce el și soția sa de la acea vreme, Mirela Plăpcianu au donat o vilă din cea mai luxoasă zonă a Capitalei, în spatele ambasadei Chinei. Încă nu se știe motivul donației. Cert e că și-au văzut nestingeriți de afaceri, multe dintre ele cu statul român. Fiul cuplului, Cătălin Plăpcianu a fost implicat în 2008 într-un accident rutier în care au fost lovite puternic două tinere. Tânărul era la volanul unui bolid de lux. Mașina, care rula cu peste 150 de kilometri pe oră a ajuns pe contrasens și a lovit un autoturism în care se aflau fotomodelele. La spital, fetele au fost vizitate de mama tânărului. Mirela, fostă Plăpcianu, se numește acum Sînpetru și e soția fostului procuror general adjunct al României, Marcel Sânpetru. Cătălin Plăpcianu a fost găsit nevinovat în dosarul deschis în urma accidentului. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au închis ancheta în care, inițial, Cătalin a fost cercetat pentru vătămare corporală din culpa pe motiv că... „fapta nu exista”. Tânărul, e considerat un crai de Dorobanți și a apărut în preajma unor starlete precum Ramona Gabor, sora Monicăi Columbeanu, sau Sexy Brăileanca.

Andrei Dracea e unul dintre așa-numiții băieți deștepți din Sănătate și anumite contracte par a-i fi oferite cu dedicație. În multe cazuri, perioada de ofertare nu a durat nici măcar un minut! În acest timp, o singură firmă a participat și, evident, a și câștigat.

Una dintre firmele conduse de Dracea e Vivian Trading. Fix 80 de contracte a încheiat Vivian Trading de la începutul anului până acum. Toate, fără licitație. Suma totală depășește jumătate de milion de lei. Doar în aprilie, adică în plină luptă cu noul coronavirus, firma a avut performanțe greu de egalat. A vândut câtorva spitale aparate medicale de 150.000 de mii de lei.

Unele dintre achiziții ar putea face obiectul unor dosare penale.

De exemplu, acum două săptămâni, firma a câștigat un contract pentru ligatoare esofagice la Institutului Clinic Fundeni. Spitalul a publicat anunțul la ora 14 și 58 de minute [CERCULEȚE], la 14.59 a venit oferta Vivian Trading, singura participantă de altfel, iar un minut mai târziu a fost declarată câștigătoare. Și nu e tot.

În aceeași zi, pentru un alt contract, firma și spitalul au reușit performanța să publice anunțul, să scrie oferta și să desemneze câștigătorul în mai puțin de un minut, conform datelor de pe portalul licitațiilor publice.

Achizițiile s-au făcut fără licitație publică deși sumele sunt destul de mari, în multe dintre cazuri. Și asta pentru că a fost invocată starea de urgență și lupta cu noul coronavirus. Însă, așa cum arată datele descoperite de Realitatea Plus, echipamentele furnizate n-au nicio legătură cu afecțiunile provocate de virusul din China încât să fie justificată urgența. 

Mai multe articole despre: