MENIU

Reacțiile adverse după vaccinare, mai dese la persoanele care au avut virusul - studiu

Noi date despre efectelele adverse ale vaccinului anti-Covid

Persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus dezvoltă mai mult reacții adverse după ce se vaccinează față de cei sănătoși, arată un studiu restrâns făcut în Marea Britanie. 

La studiu, publicat pe serverul medRxiv, au participat aproximativ 950 de angajați sanitari din Marea Britanie care au primit prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech. Peste 260 dintre aceștia au declarat că au avut Covid-19 înainte de a se vaccina. 

Rezultatele studiului, care încă nu a fost evaluat inter pares (peer-reviewed), au arătat că umflarea ganglionilor a apărut mai frecvent în rândul celor care au avut boala. Procentul celor care au dezvoltat acest efect secundar a fost de patru ori mai mare în rândul celor care s-au infectat anterior vaccinării (4% versus 1%). 
De asemenea, în rândul acestora au fost raportate și mai multe efecte secundare comune, precum febra, oboseala, durerile musculare și de articulații. 8% dintre aceștia au avut febră, comparativ cu doar 2% din cei care nu au avut Covid-19. Dureri musculare și oboseală au fost raportate de 30%, respectiv 29% din cei care au avut virusului, comparativ cu doar 15%, respectiv 20% în cazul persoanelor sănătoase. 

”În cadrul unui studiu observațional, angajații sanitari din Marea Britanie au raportat efectele secundare dezvoltate după prima doză a vaccinului BNT162b2/Pfizer. Infecția anterioară cu COVID-19 (...) a fost asociată cu un risc mai ridicat de efecte secundare raportate, printre care și limfadenopatia post-vaccinare”, concluzionează cercetătorii. 
Potrivit acestora, perioada care a trecut de la vindecare până la administrarea vaccinului nu a afectat severitatea efectelor secundare, cercetătorii menționând și că nu au descoperit o corelație legată de Covidul de lungă durată, potrivit hotnews.