MENIU

Reacția Poliției Române în scandalul drugtest: „Investiția în aceste aparate NU este o risipă”

Poliția reacționează: „Drugtestul nu este risipă, ci investiție”. Foto/Inquam

Poliția Română reacționează la acuzațiile venite dinspre opinia publică privind investiția de aproape 2 milioane de euro în aparatura pentru testarea șoferilor împotriva drogurilor.

„Având în vedere informațiile transmise în spațiul public de o organizație neguvernamentală, din care ar rezulta că statul român ar fi risipit bani pe aparatele drugtest, Centrul de Informare și Relații Publice al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:

Poliția Română își adaptează permanent mijloacele de intervenție, pentru a răspunde corespunzător situației operative și a combate eficient fenomenul infracțional.

Acțiunile polițiștilor din teren se desfășoară pentru a proteja cetățenii de cei care comit fapte antisociale și pentru a îi scoate din trafic pe șoferii care ne pun pe toți în pericol, atunci când conduc sub influența alcoolului sau drogurilor.

Așadar, „risipa” menționată de respectiva organizație reprezintă în realitate o investiție în asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate, adaptat anului în care ne aflăm, scopul final fiind siguranța comunității.

Pentru corecta informare a cetățenilor, transmitem mai jos, integral, răspunsul trimis organizației respective:

„În prezent, structurile de poliţie rutieră au în exploatare 800 de dispozitive drugtest marca Drager Drugtest 5000.
 
La nivelul Poliţiei Române există un Acord-cadru pentru furnizarea de aparate tip Drug Test, model Drager 5000. Prețul unui astfel de model de aparat pentru determinarea în salivă a substanțelor stupefiante este de 13.999,16 lei. În funcție de fondurile financiare aprobate, vor fi încheiate contracte subsecvente şi, ulterior, distribuite astfel de bunuri materiale către unitățile de poliţie.
 
Testele rapide utilizate de către Poliția Română sunt teste rapide de screening sau de orientare și nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, așa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML, iar, în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat și prin alte metode de investigație.
 
În același sens, în cazul aparatelor drugtest model Drugtest Drager 5000, mijloace tehnice din dotarea poliției, producătorul menționează faptul că „sistemul de măsurare este destinat identificării simultane, calitative, a substanțelor sau claselor de substanțe din saliva umană, în scopuri de diagnosticare (diagnosticare in-vitro) sau în aplicații de medicină legală”.
 
Sistemul de testare Drugtest Drager 5000 este un procedeu de măsurare calitativă pentru identificarea substanțelor căutate sau ale metaboliților lor în probă deasupra unei valori limită a concentrației (Cut-off) și de aceea furnizează numai un rezultat analitic preliminar (Procedeu de screening).
 
Pentru a obține un rezultat analitic confirmat, trebuie utilizată încă o altă metodă specifică în laboratoarele instituțiilor sanitare autorizate.” se arată în comunicatul Poliției Române.