REACȚIA medicilor la decizia autorităților de a ELIMINA pragul de închidere a școlilor la 6/1000. Ce trebuie pus în balanță
Decizia autorităților ca școlile să funcționeze chiar dacă a fost depăși indicele de 6 infectări la mie a împărțit opinia publică în două. Pe de o parte sunt cei care salută eliminarea pragului de 6 la mie în școli iar, pe de altă parte, sunt voci care susțin că această decizie este "iresponsabilă și lipsită de empatie", după cum susține expertul în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș.
Doctorul Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase și director medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, susține că păstrarea școlilor deschise este un lucru bun pentru învățământ. Cu toatea astea, medicul apreciază că o astfel de decizie ar putea fi necesar să fie reevaluată dacă va exista o explozie și mai mare a cazurilor de infectare cu COVID-19, relatează pentru HotNews.ro.
Adrian Marinescu admite că tuturor ne este mai teamă de tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, însă „trebuie să punem în balanță ceea ce ne dorim să obținem de la procesul de învățământ.”
La rândul său, medicul Emilian Imbri, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, numit foarte recent consilier al ministrului Sorin Cîmpeanu, afirmă că decizia autorităților este una „bună”.
„Din păcate de pe poziția nu pot să detaliez nimic pentru că nu sunt în mijlocul discuției, argumentele au fost luate înainte să vin eu în această funcție”, ne-a spus medicul.
„Ca om, ca tată, dar nu ca consilier de învățământ, vă spun că este o decizie bună. Nu a fost luată de un singur om, ci pe baza consultării unor specialiști, mai ales medici. Ca atare, sunt convins că este o decizie bună. Modul în care ar trebui să se aplice este foarte limpede și limpede trebuie să fie mintea celor care o vor aplica. Este o părere personală. Ca medic, pentru că am experiență destul de bogată pot să îmi spun o părere, nu fac recomandări. Mă bucur că în România se iau măsuri adaptate la realitatea din prezent și nu la trecutul apropiat sau viitorul îndepărtat”, a mai spus acesta.
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că școlile vor decide dacă trec în scenariul online în funcție de câți elevi vor fi infectați.
„Pentru școli, se va scoate legătura cu pragul de incidență. Pentru fiecare școală în parte rămâne decizia în funcție de numărul de copii infectați. Școlile rămân deschise cu prezență fizică acolo unde se poate. Este decizia CNSU, care va fi aprobată diseară (joi seara - n.r.). Rămâne pentru fiecare școală să decidă în funcție de elevii infectați. Vreau să mă asigur că în România activitățile economice rămân deschise. Mâine (vineri - n.r.) și luni vom avea ședință pentru a rezolva problema facturilor”, a afirmat Cîțu.
Declarația premierului vine după ce, cu doar o zi înainte, mai exact miercuri, pragul de închidere a școlilor odată cu depășirea ratei de incidență de 6 la mie a fost desființat de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Mai exact, specialiștii au decis decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală. În plus, s-a stabilit intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.
În acest context, ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că grupul a decis, de asemenea, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.