MENIU

Reacţia companiei Schweighofer în scandalul defrişărilor: Salutăm decizia preşedintelui Iohannis!

Compania Holzindustrie Schweighofer sustine ca nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale si saluta decizia presedintelui Klaus Iohannis de a discuta in CSAT problema exploatarilor de lemn, precizand ca va pune la dispozitia acestuia informatiile necesare.

Intr-un comunicat de presa, compania austriaca Holzindustrie Schweighofer afirma ca sustine orice masura eficienta impotriva taierilor ilegale de lemn si care asigura un sistem de exploatare sustenabila a resursei forestiere in Romania.

"Salutam decizia presedintelui Klaus Iohannis de a implica in aceasta problema Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in calitatea sa de autoritate administrativa autonoma si independenta. O analiza obiectiva a situatiei actuale este esentiala pentru ca poate genera o serie de recomandari in conformitate cu legislatia internationala, bazate pe date si fapte corecte", se arata in comunicat, conform Ziare.com.

Totodata, compania sustine ca, in scopul derularii unei dialog transparent, Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare deschisa adresata fiecaruia dintre membrii CSAT, pentru a le aduce la cunostinta obiectiile firmei privind proiectul de lege de modificare a Codului Silvic.

"In forma sa initiala, aprobata de Parlamentul Romaniei, proiectul de lege de modificare a Codului Silvic ar putea duce la incalcarea mai multor acorduri comerciale si de investitii internationale, precum si a legislatiei europene in domeniul concurentei", se mai arata in comunicat.

Totodata, se precizeaza ca in scrisoarea deschisa se explica faptul ca o abordare a problemei taierilor ilegale care nu include toate partile implicate, o limitare unilaterala a pietei forestiere sustinuta de un grup de interese, ar putea avea ca efect disparitia a mii de locuri de munca din Romania si ar putea pune in pericol investitii viitoare ale Holzindustrie Schweighofer, dar si ale altor investitori potentiali si ca, mai mult, o legislatie care incalca legi si acorduri internationale ar putea decredibiliza Romania ca mediu competitiv pentru investitori din lumea intreaga.

"Holzindustrie Schweighofer nu a amenintat niciodata Guvernul Romaniei cu initierea de litigii internationale. In acelasi timp insa, compania Holzindustrie Schweighofer este gata sa-si apere dreptul sau de participant la viata economica a tarii si pe acela al partenerilor, angajatilor sai si al familiilor acestora", mai sustine compania.

In cazul in care Guvernul Romaniei si, in special, Consiliul Suprem de Aparare al Tarii nu vor considera oportun sa convinga sau nu vor convinge Parlamentul de necesitatea excluderii din noua legislatie a prevederilor care incalca tratate internationale si legea europeana in domeniul concurentei, orice investitor strain din domeniul forestier nu va avea alta solutie decat aceea de a se adresa justitiei, precizeaza Holzindustrie Schweighofer.