Reacții internaționale, după ce Catalonia și-a proclamat independența
SUA au afirmat, vineri, că sprinjină unitatea Spaniei, după ce parlamentul Cataloniei a declarat unilateral independeța regiunii de Spania.
"Catalonia este parte integrantă a Spaniei şi Statele Unite sprijină măsurile constituţionale luate de guvernul spaniol care vizează menţinerea unei Spanii puternice şi unite", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, scrie Agerpres.
"Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie şi un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania", a adăugat oficialul american, subliniind că SUA şi Spania "cooperează strâns pentru a promova priorităţile economice şi de securitate comune".
Totodată, Donald Tusk, reședintele Consiliului European, susține că Spania rămâne "singura interlocutoare" a Uniunii Europene (UE), după votul din parlamentul Cataloniei în favoarea independenței.
"Pentru UE nu se schimbă nimic. Spania rămâne singura noastră interlocutoare", a scris Tusk pe contul său de Twitter, cerându-i totodată guvernului spaniol "să favorizeze forța argumentului mai degrabă decât argumentul forței".
De la începutul crizei catalane, UE și-a afișat sprijinul foarte ferm pentru guvernul de la Madrid, în numele "respectării Constituției spaniole".
"Cred că trebuie cu toții să respectăm țările așa cum sunt, trebuie să respectăm Constituția și aceasta este extrem de important pentru Europa", a reiterat vineri dimineața comisarul european Carlos Moedas, întrebat cu privire la ultimele evoluții din Catalonia.
Printre cei care au mai comentat situația din Spania se numără și Nigel Frage, liderul mișcării Brexit din Marea Britanie.
”Situația din Catalonia, de astăzi, este cel mai urât coșmar pentru Juncker. Spania a împins prea departe catalanii”, a scris, ironic, pe Tiwtter, Farage.
În același registru, Germania și Marea Britanie susțin unitatea Spaniei și au decis să nu recunoască declarația de independență a parlamentului Catalan.