Reacția ministrului Justiției după lovitura dată de Comisia parlamentară președintelui Iohannis
Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiției și-a reluat activitatea luni, de la ora 10,00, continuând dezbaterile pe proiectul de modificare al legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Astfel, a fost adoptat amendamentul prin care președintele nu mai poate refuza transferul din funcție de procuror în cea de judecator, și invers. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a comentat modificările care îi taie din prerogative preşedintelui Klaus Iohannis.
"Eu în limita propunerilor pe care le-am formulat la MJ v-am explicat fiecare propunere în parte. De data aceasta, sensul pe care l-a dat comisia, modificările pe care le-au propus şi adoptat, dar e vorba de adoptare în limita comisiei, cei mai bine îi întrebaţi pe dânşii. Noi avem de la MJ un secretar de stat, care participă la dezbateri. Prin urmare, nu fac eu evaluări de parcurs. Să vedem forma finală a proiectului astfel cum iese din comisie şi în momentul acela vă voi da un punct de vedere. Vă amintesc faptul că proiectul de lege nu a plecat de la MJ, că eu personal am venit în comisie la invitaţia preşedintelui comisiei, că am prezentat acele propuneri de modificare, că preşedintele comisiei mi-a cerut forma scrisă a proiectului de lege şi că un număr de 11 parlamentari şi l-au însuşit şi l-au transformat. Nu eu l-am trimis pentru că nu îmi permite procedura", a declarat Tudorel Toader.
Reamintim că a fost adoptat un amendament la articolul 62, alineatul 11, ce aparține CSM, asumat de ALDE și USR, prin care judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcție, dacă s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Înainte era valabilă suspendarea doar la trimitera în judecată.
(11) Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei. În situaţia în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menţinut în funcţie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Prevederile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul în care faţă de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta.” (CSM+ALDE+USR)
De asemenea, a fost adoptat amendamentul ALDE prin care președintele nu poate refuza numirea unui procuror în funcția de judecător sau a unui judecător în funcția de procuror. Iată amendamentul:
(3) Președintele României nu poate refuza numirea în funcțiile prevăzute la alin. (1). ALDE
Update 12. 27 A fost adoptat amendamentul PSD ALD prin care numirile se fa propunerea secțiilor de judecători sau procurori, după caz, dar și cu avizul consultativ al instanței în care își desfășoară activitatea. Modificarea privind avizul consultativ aparține PNL.
Art. 61 – (1) La cererea motivată, judecătorii pot fi numiţi în funcţia de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcţia de judecător la judecătorii, prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condiţiilor prevăzute în prezenta lege. Propunerea de numire în funcţia de judecător se formulează de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul unităţii de parchet de la care provine, iar propunerea de numire a judecătorilor în funcţia de procuror se formulează de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ instanţei în care îşi desfăşoară activitatea.