MITĂ pentru certificatele de revoluționari. Mai multe persoane au fost REȚINUTE
Fostul secretar de stat Adrian Sanda şi alte şase persoane au fost reţinuţi, miercuri noapte, de Parchetul instanţei supreme, în dosarul privind acordarea ilegală a unor titluri pentru revoluţionari.
Mai multe persoane au fost reţinute, azi-noapte, în controversatul dosar al certificatelor de revoluţionar obţinute cu mită! 290 de oameni ar fi plătit între 1.000 şi 5.000 de euro pentru a face rost de astfel de certificate, care asigură tot felul de privilegii.
Printre cei vizaţi de anchetă se află şi şeful secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Adrian Sanda, care a fost demis între timp de premierul Cioloş.
Adrian Sanda a fost numit în funcţie în aprilie 2014 de către premierul de atunci, Victor Ponta. El a preluat funcţia de la un alt social-democrat, Victor Socaciu. Sanda a mai condus Secretariatul şi în timpul Guvernului Năstase.
Adrian Sanda a fost adus sub escortă la Parchetul General. Pe numele lui sunt acuzaţii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii îi reproşează că a luat o decizie prin care a inclus în mod ilegal Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Băile Herculane în rândul oraşelor în care s-au înregistrat victime sau persoane reţinute până la fuga lui Nicolae Ceauşescu.
În acest fel, 290 de persoane ar fi beneficiat, fără drept, de o indemnizaţie de peste 2.000 de lei lunar, adică, în total aproape 13 milioane de lei.
Alte nereguli ar fi fost comise după modificarea legii, în 2014, prin includerea unei categorii de revolutionari - "luptatorii cu rol determinant".
Mai multe persoane din cadrul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi de la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor s-au gândit să facă bani frumoşi în schimbul acordării de titluri nemeritate.
Anchetatorii au descoperit că cei care voiau să obţină un certificat de "Luptător cu rol determinant în Revoluție", au plătit de la o mie la 5000 de euro. O afacere profitabilă pentru ca printre facilităţi se numărau transportul în comun gratuity, scutirea de la plata unor taxe şi impozite sau indemnizaţia lunară de peste 2000 de lei.
Aproape 3.500 de oameni ar fi obţinut, prin şpagă, certificate de luptători în Revoluţia din decembrie '89. Atât cei care au plătit, cât şi cei care au primit, au dat explicaţii în faţa procurorilor.