Războiul din Ucraina declanșează noi crize - OMS, avertisment sumbru despre 2 boli cumplite, din octombrie
Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează un avertisment sumbru pentru Ucraina. Două boli cumplite amenință ucrainenii, care trăiesc de peste șase luni sub tirul bombelor rușilor care le-au invadat țara.
OMS a anunțat că este îngrijorată de cazurile COVID din Ucraina, precum și din cauza penuriei de oxigen, dar și a poliomielitei.
Spitalele din Ucraina vor ajunge în spagul colapsului în doar două săptămâni, în luna octombrie, când valul COVID va ajunge la vârf.
Și poliomielita este o cruntă amenințare, pentru că Ucraina a stopat vaccinările de șase luni, de la începerea războiului.
OMS a precizat că se aşteaptă ca valul COVID-19 în Ucraina să atingă vârful în octombrie, ceea ce ar putea aduce spitalele aproape de colaps.
"Observăm acum o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 în Ucraina. Estimăm că transmiterea ar putea atinge un vârf la începutul lunii octombrie, iar spitalele s-ar putea apropia de pragul lor de capacitate", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la conferinţa Comitetului Regional al OMS pentru Europa, de la Tel Aviv.
"Se preconizează o penurie de oxigen, deoarece principalele surse de aprovizionare se află în părţile ocupate ale ţării", a mai anunțat directoru lgeneral OMS.
Oxigenul este esenţial pentru pacienţii cu o serie de afecţiuni, inclusiv COVID-19 şi pentru cei cu alte boli critice care provin din complicaţii ale sarcinii, naşterii, septicemiei etc.
Ucraina are o acoperire vaccinală scăzută atât pentru COVID, cât şi pentru poliomielită, o boală infecţioasă care afectează în principal copiii şi care poate provoca paralizie şi poate ucide în cazuri rare.
"Suntem, de asemenea, profund îngrijoraţi de potenţialul de răspândire internaţională a poliomielitei din cauza deficienţelor în acoperirea vaccinală şi a mişcărilor masive de populaţie legate de război", a spus el.
Două cazuri de poliomielită au fost raportate în Ucraina în 2021. În acest an, și Israelul, Marea Britanie şi SUA au raportat cazuri de transmitere a poliomielitei în marile oraşe, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la răspândirea mai largă a infecţiei, mai notează Reuters.
Războiul din Ucraina, început de Vladimir Putin pe 24 februarie, a lovit major în asistența medicală, peste 500 de atacuri au avut loc asupra spitalelor din Ucraina, în urma cărora au murit cel puțin 100 de persoane.