Războiul cerealelor: Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza interdicţiilor
Oficialii ucraineni au anunțat luni că vor intenta un proces împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei la Organizația Mondială a Comerțului, din cauza interdicțiilor impuse produselor agricole ucrainene.
Un oficial de rang înalt a declarat că plângerea urmează să fie trimisă "în viitorul apropiat", şi a venit în urma deciziei Poloniei, Ungariei și Slovaciei de a interzice importurile de produse agricole esențiale pentru exporturile importante ale Ucrainei, scrie Reuters.
Într-un interviu anterior acordat publicației Politico de la Bruxelles, reprezentantul ucrainean pentru comerț, Taras Kacika, a declarat că Kievul are intenția să dea în judecată cele trei țări.
În luna mai, Uniunea Europeană a acceptat restricțiile care au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina și să permită tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.
La 15 septembrie, restricțiile impuse de Uniunea Europeană au expirat, iar la scurt timp Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că impun propriile restricții privind importurile de cereale din Ucraina. Varșovia, Bratislava și Budapesta justifică aceste măsuri prin faptul că acționează în interesul economiilor lor și al fermierilor lor.
Kacika a afirmat că, dacă Varșovia nu renunță la măsurile suplimentare privind importurile de cereale ucrainene, Ucraina ar putea să impună măsuri reciproce referitoare la importurile de fructe și legume din Polonia.
Ministrul Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a precizat că interdicția Varșoviei se întinde la patru tipuri de cereale și se extinde acum și la făina obținută din aceste cereale - porumb, grâu și rapiță. Recent, rapoartele agenției de știri PAP l-au citat pe Radoslaw Fogiel, șeful Comisiei parlamentare poloneze pentru afaceri externe, care a afirmat că decizia Ucrainei de a intenta un proces va avea un impact negativ asupra Poloniei și că Ucraina ar trebui să fie conștientă de consecințele acțiunilor sale.
"Decizia noastră nu vizează Ucraina, ci este dictată de protecţia fermierului polonez şi de protejarea intereselor Poloniei", a spus el.
Vineri, Uniunea Europeană aprobat expirarea interdicției , după ce Ucraina a promis să ia măsuri pentru a îmbunătăți controlul exporturilor către țările vecine. Potrivit afirmațiilor făcute de către Kacika, Kievul este pregătit să își asume responsabilitatea și să implementeze un sistem de licențe de export al cerealelor în timp real, cu scopul de a preveni orice efect negativ în țările vecine.
România nu a emis încă o poziție clară cu privire la importurile de cereale din Ucraina. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunțat că va discuta cu asociațiile de fermieri cu privire la această problemă, într-o întâlnire programată să aibă loc luni de la ora 18:00. El a asigurat publicul că, începând cu 15 septembrie, nu a fost înregistrată intrare de cereale în țară și că acest lucru nu se va întâmpla nici în următoarele 30 de zile.
Guvernul României și-a exprimat încă de vineri regretul că la nivel european nu s-a găsit o soluție pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina.
De asemenea, executivul a precizat că în funcție de răspunsul Kievului, va decide ce măsuri va lua pentru protejarea fermierilor români.
Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie.
Premierul Marcel Ciolacu a oferit, luni, detalii, despre scenariul privind prelungirea interdicției asupra importurilor de grâu din Ucraina. Șeful Guvernului a precizat că până când va primi documentația promisă de oficialii de la Kiev, niciun kilogram de cereale nu va intra în țara noastră. Ciolacu a precizat că nu este vorba de o interdicție, ci de o înțelegere între părți ca Ucraina să nu exporte, iar România să nu importe astfel de cereale.