MENIU

Război Ucraina ZIUA 879. Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus opt drone lansate de Ucraina peste noapte - LIVE TEXT

Imagini din dronă, surprinse în timpul operațiunii

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au fost angajate în respingerea unui atac aerian rusesc asupra capitalei, a declarat duminică armata ucraineană. Șeful administrației militare din Kiev spune că rușii și-au schimbat tactica și au atacat cu drone capitala Ucrainei pentru a cincea oară în ultimele două săptămâni.

UPDATE 22:36 - Miniştrii de externe ai UE se reunesc luni pentru prima dată după ''misiunea de pace'' a lui Orban

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Bruxelles, pentru prima dată de la vizitele premierului ungar Viktor Orban în Ucraina, Rusia, China şi Statele Unite, şi este de aşteptat ca la reuniune să se discute care ar trebui să fie reacţia blocului comunitar faţă de acest turneu, care nu a avut girul UE, informează duminică EFE.

Ţările UE - toate cu excepţia Slovaciei - şi instituţiile UE au condamnat întâlnirile lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, chinez, Xi Jinping, şi cu fostul preşedinte al SUA şi candidat republican la scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie, Donald Trump, insistând că nu are mandat să vorbească în numele blocului comunitar despre războiul din Ucraina.

Dar Cei 27 au păreri împărţite în ceea ce priveşte modalitatea de a-şi arăta nemulţumirea: ţările membre nu se pun de acord dacă ar trebui să boicoteze reuniunile informale desfăşurate în timpul preşedinţiei semestriale a Ungariei în fruntea Consiliului UE, prin trimiterea la aceste reuniuni a unor oficiali de rang inferior în locul miniştrilor de resort.

Ţările baltice, Polonia şi unele ţări nordice au avertizat deja că miniştrii lor nu vor participa la aceste întâlniri, în timp ce Austria s-a distanţat de boicot.

Comisia Europeană a informat la rândul său că ai săi comisari nu vor participa la reuniunile informale, astfel că Bruxellesul va fi reprezentat de înalţi funcţionari, într-o decizie care a fost luată fără consultarea guvernelor, potrivit mai multor surse diplomatice.

Cu toate acestea, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, va participa la summitul informal pe care liderii europeni îl vor organiza în Ungaria pe 8 noiembrie.

În acest context, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, ia în calcul posibilitatea de a înlocui o întâlnire pe care miniştrii de externe şi ai apărării ar urma să o aibă în perioada 28-30 august la Budapesta cu o alta, la Bruxelles.

Înainte de a lua o decizie, Borrell vrea să aştepte pentru a discuta luni această problemă cu miniştrii de externe ai UE, au dat asigurări mai multe surse diplomatice.

Dincolo de analiza răspunsului lor la deplasările lui Orban, miniştrii vor vorbi din nou despre sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, deşi această discuţie este marcată şi de vetoul Ungariei faţă de alocarea a 6,6 miliarde de euro din Fondul European de Sprijin pentru Pace cu care UE a finanţat livrările de armament.

UPDATE 20:10 - Vitali Klitschko, despre eventuale concesii teritoriale în fața Rusiei: Zelenski „riscă sinuciderea politică indiferent de mișcarea pe care o va face” 

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat într-un interviu că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va trebui cel mai probabil să organizeze un referendum public înainte de a accepta un eventual compromis teritorial cu Rusia, scrie duminică The Kyiv Independent.

Reacția lui Klitschko vine în urma afirmațiilor fostului președinte american Donald Trump, care a propus încheierea un acord de pace între Ucraina și Rusia. Trump pare favorit în sondajele de opinie pentru a câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, iar oficialii ucraineni încearcă să se asigure că orice potențial acord de pace va fi favorabil Kievului, în contextul în care republicanul a declarat în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului dacă va fi reales. Mai mult, analiștii occidentali se tem că Trump ar fi dispus să accepte situația actuală de pe front, practic ca Ucraina să accepte ca teritoriile sale ocupate să rămână în componența Federației Ruse.

UPDATE 16:50 - Armata rusă anunță că avansează în estul Ucrainei și că a mai cucerit două localități, din Luhansk și Harkov

Moscova a anunțat duminică faptul că forțele sale au capturat două sate de pe linia frontului din Ucraina, Andriivka în regiunea estică Luhansk și Pishchane, în regiunea nord-estică Harkov, informează AFP.

Ministerul rus al Apărării a afirmat, în briefingul său de presă zilnic, că unitățile armatei sale au „eliberat” ambele localități și că s-au instalat pe „poziții mai favorabile”.

Unitățile armatei ruse au „eliberat” așezările Andriivka și Pishchane „și au ocupat linii și poziții mai favorabile”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, într-un comunicat.

Andriivka, un sat cu mai puțin de 20 de locuitori, era una dintre ultimele așezări din regiunea estică Luhansk pe care Kievul încă o controla și a fost o țintă-cheie pentru Moscova.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus opt drone lansate de Ucraina peste noapte, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

Trei dintre drone au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, iar trei au fost interceptate în Marea Neagră, a declarat ministerul pe Telegram.

Forțele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că sistemele de apărare aeriană au distrus 35 din cele 39 de drone și două rachete de croazieră pe care Rusia le-a lansat în atacul din timpul nopții, care a vizat 10 dintre regiunile Ucrainei.

Nu este clar câte drone au fost lansate asupra Kievului.

Rusia a lansat trei rachete balistice Iskander, au mai declarat forțele aeriene ucrainene, fără a spune ce s-a întâmplat cu ele.

Administrația militară a regiunii Sumî din nord-estul Ucrainei, la granița cu Rusia, a declarat pe Telegram că o rachetă rusă a deteriorat infrastructura critică din districtul Shostkynskyi din regiune.

Rusia a lansat al cincilea atac cu drone asupra Kievului în două săptămâni, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei distrugând toate vehiculele aeriene fără pilot înainte ca acestea să ajungă în capitală, a declarat duminică armata ucraineană, informează Reuters.

Nu au existat victime și nu au fost raportate pagube imediate, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a capitalei ucrainene, pe Telegram.

„Aceste atacuri sistematice… cu drone, demonstrează încă o dată că invadatorul caută în mod activ o oportunitate de a lovi Kievul”, a declarat Popko. „Ei testează noi tactici, caută noi rute de abordare a capitalei, încercând să expună locația apărării noastre aeriene”. Dimensiunea atacului nu este imediat clară. Rusia nu a comentat atacul.

UPDATE 07:37 - Fostul președinte american Donald Trump a declarat că „a avut o convorbire telefonică foarte bună” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totodată, potrivit secretarului de presă al președintelui ucrainea, acesta l-a invitat pe Trump în Ucraina.

UPDATE 07:10 - Pe canalele rusești de Telegram circulă un videoclip cu „un ofițer de poliție ucrainean” care ar „murdări” un presupus doctor de la Spitalul de Copii Okhmatdyt cu sânge fals, în contextul în care pe 8 iulie un atac amplu cu rachetă condus de Moscova a ucis peste 30 de persoane și rănit alte 140.  Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformarii (CCD) spune că videoclipul este un fals și neagă încercările propagandiștilor ruși de a prezenta videoclipul ca fiind autentic, relatează Ukrainska Pravda.

CCD a verificat informațiile cu Poliția Națională a Ucrainei și concluzionat că clipul este fals. 

 

Experții au analizat videoclipul și au găsit mai multe fapte care să demonstreze că a fost un montaj.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident