Război Ucraina. UNDE sunt comandanții „apărătorilor Mariupol” din Azovstal - Rușii susțin că nu s-au predat
Apar noi detalii despre militarii ucraineni din Azovstal care s-au predat în ultimele zile după ce au rezistat eroic timp de 83 de zile în fața atacului rușilor în timpul blocadei asupra Mariupol. Aproape 1.000 de pușcași marini și luptători din batalionul Azov au fost preluați deja de ocupanții ruși și transportați în teritoriile din Donbas.
Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, susține că printre cei care au depus armele nu s-ar afla și comandanţii de rang înalt de la Azovstal. Aceștia nu s-au predat și s-ar afla în continuare în interiorul fostului combinat din Mariupol.
În același timp, Ucraina nu a anunțat încă nimic despre numărul exact al celor care s-au predat și nici despre cei care s-ar mai afla în tunelurile de la Azovstal. Kievul a transmis că este vorba despre informații sensibile. Administrația președintelui Zelenski a dat mai multe mesaje în ultimele zile în care se afirmă că se face "tot posibilul și imposibilul" pentru a-i salva pe toți militarii din Azovstal.
Anunțul acestuia a fost făcut de agenţia de presă DAN al separatiştilor din Doneţk, care îl citează pe Puşilin afirmând că niciun comandant de top nu face parte dintre sutele de soldaţi care au ieşit la suprafaţă din tunelurile de la Azovstal şi s-au predat.
"Nu au părăsit combinatul până acum", a spus Pușilin.
Rusia a anunțat miercuri că în total 959 de combatanţi ucraineni, între care 80 de răniţi, au ieşit din tunelurile şi buncărele de la Azovstal şi s-au predat în ultimele trei zile, începând de luni. Aceștia au fost transportaţi apoi în zonele controlate de forţele ruse în Donbas.
Ucraina ar fi acceptat evacuarea luptătorilor baricadaţi în oţelăria Azovstal după ce a primit garanţii din partea Crucii Roşii şi a ONU că vor fi în siguranţă după evacuarea de la combinatul siderurgic din Mariupol, a anunțat deputatul ucrainean Kira Rudik, din partea grupului parlamentar Golos, implicată în negocierile pentru evacuarea „apărătorilor Mariupol”, într-o declaraţie pentru The New York Times, scrie Reuters, potrivit agerpres.ro.
Autoritățile ucrainene au anunțat încă de săptămâna trecută că au loc negocieri continue cu partea rusă pentru recuperarea militarilor din Azovstal printr-un schimb de prizonieri ruși. Kievul vrea ca aceștia să fie transferaţi într-o terţă ţară, ca Turcia, însă Moscova se opune, a mai spus Rudik. Turcia a propus săptămâna trecută eliberarea luptătorilor din Azovstal și ținerea acestora pe teritoriul turc până la finalul războiului din Ucraina.
Deputata Kira Rudik a anunțat și că mecanismul final pentru schimbul de prizonieri cu Federaţia Rusă nu este încă pregătit.