MENIU

Război Ucraina. Situație critică în Lugansk: 95% e ocupat de RUȘI - ZECI de mii de civili nu vor să plece

Război Ucraina. Situație critică în Lugansk: 95% din regiune, ocupată de RUȘI - ZECI de mii de civili nu vor să plece

Șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serghei Gaidai, a anunțat că aproape 95 la sută este controlat de trupele ruse. 

Șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serghei Gaidai, a anunțat că situația din Donbas este „foarte proastă”.

„Bombardamentele din regiunea Lugansk nu se opresc, invadatorii ruși distrug așezări întregi, așa că armata ucraineană trebuie să se retragă pentru a ocupa noi poziții. În regiunea Lugansk există 25 de grupuri de batalioane tactice inamice - formate din  300 până la 500 de oameni fiecare, o cantitate uriașă de echipamente. Se trage în continuu în toate așezările, iar Severodonețk este pur și simplu distrus”, spune Gaidai, adăugând că „aproximativ 95% din Lugansk este ocupat”.

De asemenea, autostrada Lisichansk-Bakhmut este atacată permanent, „orcii chiar au reușit să-și pună blocaje”, dar acum drumul nu a fost blocat și au fost livrate provizii umanitare.

„În Severodonetsk sunt până la 15.000 de locuitori și, în general, în regiunea Lugansk controlată de noi, sunt peste 40.000 de oameni. 99% dintre ei nu vor să plece”, a spus Gaidai.

„Unii dintre oameni cred că bombamentele se vor termina și nu îi va afecta și se vor întoarce în apartamentele și casele lor. Ei nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă. Din păcate, unii așteaptă <<lumea rusă>>, nu sunt atât de mulți, dar există. Iar bătrânii nu vor să-și părăsească casele și nu știu ce să facă în continuare și spun un singur lucru: Ne-am născut aici și vom muri aici”, a mai declarat Gaidai la un canal TV local, potrivit Unian.net.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse se concentrează pe ofensiva în Lugansk, într-o operațiune de încercuire a orașelor Lisichansk și Severodonetsk, cu acces ulterior la granița administrativă a regiunii Lugansk.