MENIU

Război Ucraina. Masacrul din Bucha, repetat în Harkovul eliberat - Ororile rușilor ies la iveală - Mărturii cutremurătoare

Război Ucraina. Masacrul din Bucha, repetat în Harkovul eliberat - Ororile rușilor ies la iveală - Mărturii cutremurătoare

Război Ucraina. Contraofensiva ucrainenilor scoate la iveală noi masacre făcute de soldații ruși în Harkov, ca în Bucha, din regiunea Kievului. Mărturiile supraviețuitorilor sunt cutremurătoare iar imaginile descrise de ei sunt înfricoșătoare, cu civili torturați, soldați decapitați. Localnicii vorbesc și de gropi comune.

Tragedia lăsată de ruși după retragerea în grabă de teama forțelor ucrainene arată dimensiunea uriașă a brutalității. Noi crime vor fi descoperite în următoarea perioadă pe măsură ce teritoriile sunt recucerite de ucraineni.

Cel puțin 150.000 de ucraineni au trăit sub ocupația rusă pentru aproape întreaga invazie. Până pe 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări în regiunea Harkov, recucerind  peste 3.800 de kilometri pătrați din teritoriul ocupat de aramata rusă. 

Ororile de la Bucha s-au repetat în Harkov, relatează The Guardian

Lesia Vasilenko, membră a parlamentului ucrainean, vorbeste de corpuri decapitate ale militarilor ucraineni, de tineri și copii terorizați în subsoluri, ascunși și cărora le e mult prea frică să iasă în întâmpinarea soldaților ucraineni.

„Eliberarea dezvăluie multe crime. Este ca și cum ne apropiem de sute, dacă nu de mii de orașe Bucha, doar că la o scară mai mică”, a relatat Vasilenko pe Twitter, reamintind de gropile comune ale civililor și de torturile descoperite în Bucha când forțele ucrainene au recucerit regiunea Kievului.

Mărturii cutremurătoare despre torturarea ucrainenilor ies la iveală după eliberarea teritoriilor din Harkov. 

Artem, care locuiește în orașul Balakliya din regiunea Harkov, a declarat pentru BBC că a fost reținut de ruși mai bine de 40 de zile și a fost torturat prin șocuri electrice.

Balakliya a fost eliberat în urmă cu câteva zile, pe 8 septembrie, după o ocupație de șase luni. 

Bărbatul povestește că sediul torutilor și a brutalității soldaților ruși a fost la secția de poliție din oras. 

„De acolo se auzeau țipete de durere și teroare venind din alte celule. Ocupanții  s-au asigurat că strigătele pot fi auzite, oprind sistemul de ventilație zgomotos al clădirii”, a mai spus Artem.

„Au oprit-o pentru ca toată lumea să poată auzi cum țipă oamenii când sunt electrocutați. Le-au făcut asta unora dintre prizonieri din două în două zile. Au făcut așa ceva chiar și femeilor”, a mai povestit bărbatul.

Și el a fost supus torturii și terorii, o singură dată: „M-au făcut să țin două fire. Era un generator electric. Cu cât mergea mai repede, cu atât era mai mare tensiunea. Ei mi-au spus că dacă îl las, ești terminat. Apoi au început să pună întrebări. Au spus că mint și au început să mărească viteza, iar tensiunea a crescut mult”.

Artem a relatat că a fost reținut și torturat de soldații ruși pentru că au găsit o poză cu fratele său, soldat în uniformă.

„Un alt bărbat din Balakliya a fost reținut timp de 25 de zile pentru că avea steagul ucrainean”, a mai povestit Artem.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina masacru harkov orori bucha