MENIU

Război Ucraina. DEMINAREA după invazia Rusiei va dura între 5 și 10 ani - Pericolul letal pentru civili

Război Ucraina-Rusia. DEMINAREA după invazia rusă va dura între 5 și 10 ani Foto: Profi Media

Experții militari spun că deminarea de pe tot teritoriul Ucrainei va dura între cinci și zece ani. Este un pericol uriaș pentru civili și încetinește mult lucrările din agricultură. 

Șeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciului Statal de Urgenţă al Ucrainei, Oleh Bondar, a făcut această estimare.

„Din experienţa internaţională, recuperarea minelor poate dura între 5 şi 10 ani”, a menţionat Bondar, în opinia căruia una dintre consecinţele majore negative ale invaziei ruse din Ucraina o reprezintă contaminarea masivă a teritoriului şi localităţilor cu explozibili, inclusiv cu dispozitive interzise de convenţiile internaţionale, potrivit Ukrinform, citată de EFE.

„Aceste mine şi muniţii au fost descoperite în regiunile Kiev, Cernigău, Harkov, Sumî, Nikolaev, Zaporojie, Dnipro, Doneţk şi Lugansk”, adică pe mare parte din teritoriul ucrainean, a adăugat oficialul de la Kiev.

Bondar a explicat că s-a început și inspectarea și deminarea terenurilor agricole: „Facem tot posibilul pentru ca întreprinderile agricole să poată desfăşura campania însămânţărilor de primăvară”.

Numărul total de mine, muniţii şi dispozitive explozive amplasate special reprezintă circa 10% din toate dispozitivele explozive detectate şi neutralizate până în prezent. Potrivit expertului, după ce forţele armate ale Ucrainei eliberează localităţile, primele măsuri luate au legătură cu deminarea, iar acestea includ inspecţii ale localităţilor, drumurilor şi clădirilor, lucrări ale unor echipe de urgenţă la liniile de înaltă tensiune, la conductele de gaz şi la ţevile de apă.

Armata rusă că a folosit sisteme de mine controlate de la distanţă, a amplasat câmpuri de mine în localităţi populate şi a lăsat în urmă o cantitate uriaşă de dispozitive explozive. Acestea sunt extrem de periculoase şi au fost amplasate în aşa fel încât să reprezinte o ameninţare şi un pericol letal pentru civili, a afirmat Bondar, relatează agerpres.ro.