MENIU

Război Israel-Gaza. FENOMENUL NAKBA - Palestinienii sunt la mila nimănui, teroriștii seamănă răzbunare

Război Israel-Gaza. FENOMENUL NAKBA - Palestinienii sunt la mila nimănui, teroriștii seamănă răzbunare

Iordania și Egiptul au anunțat că nu primesc refugiați și că orice intenție a Israelului de a expulza palestinieni din Cisiordania va fi considerată o declarație de război. Amenințarea vine în contextul în care țările din Orientul Mijlociu se tem de un exod uriaș al palestinienilor, similar cu cel din 1948 după crearea statului Israel. La 75 de ani de atunci, fenomenul „nakba”, așa cum este numită această migrație ar putea pune în pericol stabilitatea tuturor țărilor din regiune. 

Egiptul a fost prima țară vecină cu Israel care s-a opus deschiderii frontierelor pentru refugiații palestinieni după atacul Hamas. Imediat după, a urmat și declarația regelui Abdullah al Iordaniei care amenință cu război dacă Israelul va împinge palestinienii peste granițe.

Țările arabe nu vor să primească refugiați palestinieni pentru că le pun în pericol stabilitatea. Egiptul și Iordania, țări în relații bune cu Arabia Saudită, nu vor să aibă parte de revolte violente sau de mișcări extremiste care vor strânge adepți teroriști care ajung mai apoi să fie sprijinite de Iran.

Un nou exod nu va face decât să împrăștie și mai mult sentimentul de răzbunare împotriva Israelului, spun specialiștii în relații internaționale.

Fenomenul Nakba de acum 75 de ani, o catastrofă umanitară, așa cum au scris istoricii este unul dintre cele mai mari exoduri ale poporului palestinian. Din 1948 și până acum, peste 6 milioane de palestinieni au fost strămutați violent din nordul și centrul țării înspre est și sud.

Țările vecine cu Israelul au devenit copleșite de numărul mare de refugiați palestinieni. Liban, Siria, Iordania și Egiptul sunt statele care au pornit mai apoi războaie pentru a opri imperialismul israelian și să răzbune palestinienii strămutați. Însă cu fiecare luptă Israelul cucerea și mai multe fâșii, iar palestinienii refugiați erau împiedicați să se mai întoarcă chiar și după ce luptele se încheiau. În țările unde au ajuns, unii refugiați înființau organizații teroriste anti-evrei.

Strămutările au continuat și în acte, iar palestinienii care locuiau în interiorul Israelului erau marginalizați.

Odată cu mișcările de revoltă, grupările teroriste deveneau singurul reper pentru băieții tineri musulmani care erau împinși la marginea societății. 

Armele „surpriză“ ale Hamas. Dezvăluirile unui fost șef al CIA. Insurgențele pot dura și 10 ani

Mai multe articole despre:
razboi isralel hamas gaza fenomenul nakba