MENIU

Război între revoluționarii din Decembrie 1989, cu plângere penală la DNA

12 asociații de revoluționari și de urmași ai acestora au depus o plângere penală la DNA, cerând anchetarea mai multor funcționari și angajați ai Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist. Printre cei vizați de plângere se află președintelui Asociației "21 Decembrie" Teodor Mărieș, dar și protestatarul Marian Moroșanu, zis "Ceaușescu". Este vorba de patru capete de acuzare care au fost detaliate într-un document care se întinde pe 17 pagini.

Între cele 12 asociații de revoluționari care au semnat plângerea penală se află Asociația Jilava ’89 – Răniți și Reținuți, Asociația 21 Decembrie 1989 Arad, Asociația Victoria a Luptătorilor în Revoluția din Timișoara, Asociația de Caritate „Revoluția Română Decembrie 1989, din Cluj Napoca, Asociația Luptătorilor, Urmașilor RănițilorI Eroilor Brașov 1989 și Asociația „Decembrie 1989” din Constanța.

 

Semnatarii solicită DNA anchetarea a mai multor funcționari și angajați din cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945 – 1989 (SSRML): Athena Steriana Piceava, secretar general al SSRML, Octav Bjoja, fost secretar de stat al SSRML, Mihai Iulian Dodu, secretar de stat al SSRML, Minerva Jeny Neagu, inspector cu atribuții de arhivar, Mihaela Alexandra Rădulescu, director de cabinet, Cristian Cătălin Brăileanu, consilier cabinet, Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, Marian Moroșanu (zis Ceauseșcu).

 

Aceștia sunt acuzați, potrivit documentului, de grave încălcări ale legilor, elemente de corupție, abuz în serviciu, abuz de drept, abuz de putere, trafic de influență și altele.

 

PATRU CAPETE DE ACUZARE, SUTE DE PAGINI DE PROBE

Prima acuzație prezentată pe larg de revoluționari se referă la moartea Ilenei Negru, care și-a dat foc în Poiana Brașov, în urmă cu câteva luni. Femeia era urmașa unui erou martir al Revoluției. Ileana Neagu era mama unui copil de 12 ani, „Gavroche de Brașov”, în zilele Revoluției. Femeia avea o nemulțumire în legătură cu pensia pe care o primea ca urmaș a unui erou revoluționar.

A doua acuzație din reclamația revoluționarilor este legată de „abuzurile făcute de grupul infracțional prin «comisia 49», (așa cum este numită de către toți revoluționarii), comisie înființată în baza art. 49 din H.G 1412/2004.

 

A treia acuzație îl vizează pe fostul secretar de stat interimar Bjoja Octav care ar fi anulat ordinul de încetare a raporturilor de muncă, emis de secretarul de stat Laurențiu Coca pentru Piceava Athena Steriana.

A patra acuzație a revoluționarilor are legătură cu dispozițiile art. 49 alin. (2) și 49^1 alin. (1) lit.a). din H.G 1412/2004 privind Normele metodologice la art. 3 și art. 8 din Legea Recunoștinței Nr. 341/2004, act normativ secundar emis de guvern.

Semnatarii susțin că actele normative cu privire drepturile revoluționarilor au fost interpretate abuziv și puse în aplicare incorect. 

 

Citește integral sesizarea Asociațiilor de revoluționari pe EVZ