MENIU

Război în Ucraina, ziua 993. Lupte grele în regiunea rusă Kursk. Anunțul președintelui Zelenski - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 993. Lupte grele în regiunea rusă Kursk. Anunțul președintelui Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 993 de conflict armat. 

UPDATE 00.00 - Recrutări cu succes limitat pentru Kiev printre ucrainenii refugiați în Europa.

Aproape 700 de voluntari ucraineni care locuiesc în Europa s-au înscris pentru a se ralia Ligii Ucrainene, o nouă formaţiune a armatei menită să fie desfăşurată ulterior împotriva trupelor ruse pe front, a anunţat marţi Ministerul Apărării ucrainean.

Suferind pierderi grele după aproape trei ani de invazie rusă, forţele ucrainene caută să recruteze printre sutele de mii de bărbaţi ucraineni care locuiesc în Europa, în special în Polonia şi în Germania. Unii dintre ei fugiseră din ţara lor ilegal, tocmai pentru a nu fi mobilizaţi.

Antony Blinken, la Bruxelles pentru discuții de urgenţă cu europenii pe tema sprijinului pentru Ucraina, înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă

UPDATE 22.00 - Dmitri Medvedev acuză liderii europeni că vor să escaladeze conflictul din Ucraina înainte ca Trump să preia puterea.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev i-a acuzat marți pe liderii europeni că urmăresc escaladarea periculoasă a conflictului din Ucraina după realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.

Medvedev, în prezent un înalt oficial de securitate, a scris pe Telegram că politicienii europeni urmăresc să „împingă conflictul cu Rusia într-o fază ireversibilă” cât mai pot și a avertizat să nu permită Kievului să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a trage asupra unor ținte din interiorul Rusiei.

UPDATE 20.00 - Şeful NATO avertizează că legăturile Rusiei cu China, Iranul şi Coreea de Nord ameninţă Europa

Cooperarea economică şi militară în creştere a Rusiei cu China, Coreea de Nord şi Iran ameninţă Europa, Indo-Pacificul şi America de Nord, a declarat marţi secretarul general al NATO, Mark Rutte, aflat la Paris, relatează Reuters.

În ceea ce pare a fi un mesaj adresat viitoarei administraţii americane a lui Donald Trump, Mark Rutte a subliniat importanţa unităţii transatlantice şi a sprijinului continuu pentru Ucraina în războiul său cu Rusia.

Vorbind înainte de discuţiile cu preşedintele francez Emmanuel Macron, Rutte a subliniat ceea ce el consideră a fi pericolele reprezentate de asistenţa militară nord-coreeană şi iraniană primită de Rusia.

UPDATE 18.00 - Dmitri Medvedev acuză liderii europeni că vor să escaladeze conflictul din Ucraina înainte ca Trump să preia puterea

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev i-a acuzat marți pe liderii europeni că urmăresc escaladarea periculoasă a conflictului din Ucraina după realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.

Medvedev, în prezent un înalt oficial de securitate, a scris pe Telegram că politicienii europeni urmăresc să „împingă conflictul cu Rusia într-o fază ireversibilă” cât mai pot și a avertizat să nu permită Kievului să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a trage asupra unor ținte din interiorul Rusiei.

UPDATE 14:00 - Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, "nu va dori să îi facă un cadou" preşedintelui rus Vladimir Putin, permiţând Rusiei să realizeze în Ucraina "cea mai mare anexare teritorială din ultimii 75 de ani" în Europa, consideră ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot, citat de EFE.

"Cât priveşte presupusa abandonare a ucrainenilor de către administraţia Trump, eu cred că el este suficient de prudent pentru a nu-şi asuma aprobarea celei mai mari anexări teritoriale din istoria noastră de peste 75 de ani", a declarat Barrot într-un interviu acordat marţi postului public France 24.

În caz contrar, "aceasta ar însemna consacrarea dreptul celui mai puternic, ceea ce ar avea consecinţe foarte grave în întreaga lume", a adăugat el.

UPDATE 11:00 - O femeie și cei trei copii ai săi au fost uciși în apartamentul lor de o rachetă rusească care a lovit Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Zelenski, potrivit bilanțului final anunțat marți de autoritățile ucrainene.

UPDATE 10:10 - Uniunea Europeană trebuie să sprijine Ucraina „atâta timp cât este necesar”, a declarat marți viitoarea șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, citată de France Presse.

„Trebuie să continuăm să lucrăm în fiecare zi. Astăzi, mâine și atâta timp cât este necesar, cu atât ajutor militar, financiar și umanitar cât este necesar”, a declarat ea marți în fața deputaților europeni la Bruxelles.

UPDATE 9:50 - Un baraj din estul Ucrainei a fost ”avariat” într-un atac rus şi a provocat o creştere a nivelului apei pe un râu situat în apropierea frontului, creând ”o ameninţare” a unor inundaţii ale unor localităţi vecine, anunţă guvernatorul regiunii Doneţk Vadim Filaşin, relatează AFP.

”Ruşii au avariat barajul Lacului de Acumulare de la Kurahove”, în regiunea Doneţk, a anunţat luni pe Telegram guvernatorul. Barajul se află în apropierea satului Starî Ternî.

”Acest atac ameninţă locuitorii localităţilor situate pe râul Vovcea, în regiunile Doneţk şi Dnipropetrovsk”, avertizează el.

Nivelul apei acestui râu ”a crescut cu 1,2 metri” în apropierea satului Velika Novosilka, însă ”până în prezent nu s-a semnalat nicio inundaţie”, anunţă guvernatorul.

Lacul de acumulare se află în apropierea oraşului Kurahove, care avea aprocimativ 10.000 de locuitori înainte de război şi care se află în prezent în mediata apropiere a frontului, într-un sector în care trupele ruse avansează de câteva săptămâni.

UPDATE 9:15 - Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, i-a comunicat marţi, la Beijing, ministrului de externe chinez, Wang Yi, că cea mai importantă sarcină pentru Rusia şi China este să contracareze orice încercare a Statelor Unite de a le izola, informează Reuters.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat că va impune tarife mari Chinei şi altor ţări, trezind temeri ale unui război comercial. Statele Unite consideră China drept cel mai mare competitor al său şi Rusia drept cea mai mare ameninţare a statului naţional.

UPDATE  8:40 - Coreea de Nord a ratificat un Acord de Apărare istoric cu Rusia, pecetluind astfel apropierea între cele două ţări în contextul Războiului din Ucraina al Moscovei, anunţă marţi agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, relatează AFP.

UPDATE 6:20 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, că Rusia a desfăşurat aproape 50.000 de trupe în Kursk, regiunea din sudul Rusiei unde Kievul a lansat, în vară, o contraofensivă surpriză, potrivit CNN.

Trupele ucrainene ”continuă să ţină piept” celor ”aproape 50.000 de inamici” în Kursk, a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram, după ce a primit o informare de la generalul Oleksandr Sîrski, comandatul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Kievul şi-a lansat incursiunea în regiunea rusă Kursk în august, luând prin surprindere nu doar Moscova, ci şi pe aliaţii său. La acel moment, Kievul afirma că operaţiunea era necesară întrucât Rusia plănuia să lanseze un atac asupra Ucrainei din acea regiune. Ucraina arăta că dorea să creeze o ”zonă tampon” pentru a preveni viitoare atacuri peste graniţă.

UPDATE 4:10 - Drone ruseşti depistate în Republica Moldova: Vicepremierul condamnă astfel de \"\"incursiuni agresive\"\" 

Conducerea de la Chişinău a protestat împotriva încălcării spaţiului aerian al ţării după depistarea a două drone ruseşti în estul Republicii Moldova, transmite dpa.

Cele două drone fără explozibil au fost descoperite după recentele atacuri ruseşti cu dronă asupra ţării învecinate Ucraina, au relatat duminică media moldovene.

"Două drone ruseşti tip momeală - folosite pentru a induce în eroare apărarea aeriană ucraineană - s-au prăbuşit azi în Moldova, punând în pericol vieţile moldoveneşti şi încălcându-ne spaţiul aerian", a scris vicepremierul şi ministrul de externe Mihai Popşoi pe reţeaua X.

"Condamnăm ferm aceste incursiuni agresive şi reiterăm condamnarea noastră a războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei", a mai scris Popşoi.

Drone ruseşti au intrat în mod repetat în ultimele luni în spaţiul aerian al României sau al Republicii Moldova, fiind vorba în cea mai mare parte de drone rătăcite, care au deviat de la traiectoria lor fie din cauza unei defecţiuni tehnice fie ca urmare a măsurilor apărării aeriene ucrainene, menţionează dpa. Recent Rusia desfăşoară şi drone "momeală", care trec de apărarea aeriană a Ucrainei şi despre care nu se poate stabili de la sol dacă sunt sau nu echipate cu explozibil.