MENIU

Război în Ucraina, ziua 972. Washington, reacție fermă: Trimiterea de trupe nord-coreene în Ucraina ar fi o "evoluţie periculoasă" - LIVE TEXT

Joe Biden / Foto: Profi Media

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 972 de conflict armat. Statele Unite au afirmat luni că nu sunt în măsură să confirme că soldaţi nord-coreeni au fost trimişi pe frontul ucrainean alături de forţele ruse, considerând, în acelaşi timp, că o astfel de evoluţie ar fi "periculoasă". Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse de peste doi ani şi jumătate. 

UPDATE 21.10 Ucraina a lovit o uzină strategică a Rusiei

Atacurile dronelor ucrainene din timpul nopţii au provocat o explozie şi un incendiu la o uzină de etanol şi au avariat alte două întreprinderi producătoare de alcool din Rusia, au declarat marţi oficiali ruşi, relatează Reuters, potrivit news.ro.

O explozie a zguduit uzina biochimică Biohim din regiunea Tambov din Rusia, provocând un incendiu de scurtă durată, a declarat guvernatorul Maksim Egorov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Potrivit informaţiilor preliminare, nu există victime”, a precizat Egorov .

UPDATE 20:35 - Rusia ameninţă cu consecinţe după inaugurarea noului comandament naval german la Rostock

Centrul de comandament naval în Marea Baltică inaugurat de Germania pentru a coordona forţele NATO nu încalcă nicio dispoziţie a tratatului care reglementează statutul internaţional al ţării de la reunificarea sa, a transmis marţi Berlinul, după ce Rusia a ameninţat cu consecinţe în urma acestei măsuri, relatează AFP.

Ministerul rus de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, pentru a protesta împotriva deschiderii acestui nou comandament al Marinei germane, destinat să consolideze capacitatea de apărare a NATO în regiunea Mării Baltice.

Diplomatul "a dezminţit fără echivoc că acordul 2+4 ar fi fost încălcat de către guvernul federal", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german.

Într-un comunicat, MAE rus susţine că deschiderea acestui comandament naval ar încălca acordul "2+4", încheiat în urma reunificării Germaniei şi care interzice staţionarea trupelor NATO în estul Germaniei.

Acest comandament naval, denumit oficial "Commander Task Force Baltic", a fost inaugurat luni în oraşul portuar german Rostock, fiind responsabil de planificarea operaţiunilor şi exerciţiilor maritime, precum şi de conducerea forţelor navale detaşate de N

UPDATE 18.20 - Zelenski: Posibilitatea deschiderii negocierilor de pace cu Rusia va depinde de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA

Posibilitatea de a începe negocieri de pace cu Rusia „va depinde” de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care crede că atât Donald Trump, cât şi Kamala Harris vor fi capabili să facă „ceva” în legătură cu războiul din Ucraina până în ianuarie, când îşi vor prelua oficial funcţia.

Preşedintele crede că disponibilitatea ruşilor pentru negocieri depinde de alegerile din SUA. „În opinia mea, depinde în primul rând de alegerile din Statele Unite”, a declarat Zelenski în cursul unei întâlniri luni cu un grup de jurnalişti, printre care de la AFP şi Evropeiska Pravd

UPDATE 15:20 - UE împrumută 35 de miliarde de dolari pentru Ucraina cu banii Rusiei.

Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanţat din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în Europa. Textul a fost adoptat cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă şi 61 de abţineri.

UPDATE 14:20 - Coreea de Sud analizează trimiterea de militari în Ucraina pentru a monitoriza prezența soldaților nord-coreeni care luptă de partea Rusiei

Militarii trimiși în Ucraina ar urma să fie recrutați din unitățile serviciului de informații al armatei, iar ei vor avea misiunea de analiza tacticile de pe câmpul de luptă a soldaților nord-coreeni și să-i interogheze pe cei care vor fi capturați, relatează agenția sud-coreeană Yonhap, citând o sursă anonimă, potrivit The Moscow Times.

UPDTE 13:30 -Coreea de Nord neagă că furnizează Moscovei soldaţi pentru războiul din Ucraina. Sora liderului nord-coreean spune că Seulul şi Kievul sunt „câini răi crescuţi de Statele Unite” 

Coreea de Nord a negat că ar fi furnizat Rusiei trupe ce ar putea fi mobilizate în conflictul din Ucraina, un reprezentant al Phenianului la ONU spunând că afirmaţiile Seulului în acest sens sunt un „zvon nefondat”, relatează AFP.

 „În ceea ce priveşte aşa-numita cooperare militară cu Rusia, delegaţia mea nu simte nevoia să comenteze aceste zvonuri stereotipe nefondate”, a declarat luni un reprezentant nord-coreean în cadrul unei sesiuni a Adunării Generale a ONU la New York.

La rândul său, Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a reacţionat şi ea marţi publicând o declaraţie în care descrie Kievul şi Seulul drept „câini răi crescuţi de Statele Unite”. 

UPDATE 13.00 - Sistemele de apărare ucrainene au distrus 42 din 60 de drone lansate de ruși în timpul nopții, potrivit forțele aeriene de la Kiev, transmite Reuters.

Conform sursei citate, aparatele de zobr fără pilot au fost doborâte deasupra unor zone din centrul, sudul și estul Ucrainei.

UPDATE 12.00 - Oficiali militari de rang înalt, inclusiv generalii americani Philip Breedlove și Ben Hodges, au calculat ce s-ar întâmpla dacă președintele rus Vladimir Putin ar ataca flancul estic al NATO, potrivit Bild, citat de The Moscow Times.

În cel mai negru scenariu la care au lucrat foști comandanți militari NATO și americani în Europa, Letonia și Lituania vor fi primele pe lista Rusiei dacă aceasta va decide să atace un stat membru al alianței nord-atlantice.

UPDATE 9:20 - Ucraina: Atac cu drone asupra oraşului Sumî soldat cu trei morţi

Cel puţin trei persoane, între care un copil, au fost ucise în oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei în atacuri cu drone ale armatei ruse din cursul nopţii de luni spre marţi, a anunţat marţi administraţia militară a regiunii, relatează dpa.

"În cursul dimineţii, duşmanul a lovit un imobil rezidenţial cu mai multe etaje şi infrastructura critică", a postat administraţia militară pe Telegram, precizând că evaluează pagubele.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat marţi dimineaţă că au distrus 42 dintre cele 60 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii. Dronele au fost doborâte în zone din centrul, sudul şi estul Ucrainei, potrivit sursei citate citate de Reuters.

UPDATE 8:15 - Dronele ucrainene ţintesc fabricile ruseşti de alcool

Atacurile dronelor ucrainene din timpul nopţii au provocat o explozie şi un incendiu la o uzină de etanol şi au avariat alte două întreprinderi producătoare de alcool din Rusia, au declarat marţi oficiali ruşi, relatează Reuters.

UPDATE 8:00 - Ministrul ucrainean de externe solicită sprijin pentru a opri atacurile ruseşti asupra porturilor de la Marea Neagră

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha a declarat luni că a discutat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre siguranţa navigaţiei pentru transportul maritim în Marea Neagră, relatează Reuters.

Sîbiha a făcut, luni, o vizită în Turcia, în timpul căreia a cerut sprijin pentru a opri intensificarea loviturilor ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Marea Neagră. El a declarat că astfel de lovituri au avariat în ultimele săptămâni patru nave civile.

„Am transmis interesul Ucrainei pentru dezvoltarea în continuare a cooperării dintre Ucraina şi Turcia, în special în domeniul apărării”, a scris Sîbiha pe platforma socială X.

UPDATE 6:10 - "Suntem la curent cu informaţiile potrivit cărora Coreea de Nord a trimis şi se pregăteşte să trimită trupe suplimentare în Ucraina pentru a lupta alături de Rusia", a declarat Robert Wood, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU, în faţa Consiliului de Securitate, potrivit AFP.

"Dacă este adevărat, aceasta este o evoluţie periculoasă şi foarte îngrijorătoare şi o adâncire clară a relaţiilor militare dintre Coreea de Nord şi Rusia", a spus el.

Diplomatul a subliniat că Statele Unite "se consultă cu aliaţii şi partenerii lor cu privire la implicaţiile unei astfel de decizii".

UPDATE 4:20 - Vladimir Putin găzduieşte Summitul BRICS în Rusia, sub umbra războiului din Ucraina

Rusia doreşte ca summitul BRICS să arate puterea în creştere a lumii non-occidentale, dar partenerii Moscovei din China, India, Brazilia şi lumea arabă îl îndeamnă pe preşedintele Vladimir Putin să găsească o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Grupul BRICS reprezintă acum 45% din populaţia lumii şi 35% din economia sa, pe baza parităţii puterii de cumpărare, deşi China reprezintă peste jumătate din puterea sa economică. Putin, considerat de Occident drept un criminal de război, a declarat că „BRICS nu se pune în opoziţie cu nimeni” şi că schimbarea motoarelor creşterii globale a fost pur şi simplu un fapt”.