MENIU

Război în Ucraina, ziua 964. Conflictul dintre Rusia și Ucraina, pe masa miniştrilor de externe ai UE. Reuniune crucială la Luxemburg - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 964 de război cu Rusia. Şeful diplomaţiei britanice, David Lammy, va participa luni la Luxemburg la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE, marcând încă o dată dorinţa Londrei de a "aprofunda legăturile" cu "partenerii săi europeni". Este prima participare a Regatului Unit la o întâlnire a miniştrilor de externe ai celor 27 "după mai bine de doi ani", a precizat un comunicat al Foreign Office.

UPDATE 9:30 - Zelenski acuză Coreea de Nord că furnizează soldaţi armatei ruse pentru războiul din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Phenianul a trimis soldaţi, precum şi arme, pentru a sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, relatează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

"Vedem o alianţă în creştere între Rusia şi regimuri precum Coreea de Nord. Nu mai este vorba doar despre transferuri de arme. Este vorba despre trimiterea de persoane din Coreea de Nord către forţele armate ale ocupantului" rus, a mai spus Zelenski în discursul său zilnic.

"În aceste condiţii, relaţiile noastre cu partenerii noştri trebuie dezvoltate. Frontul are nevoie de mai mult sprijin", a mai spus el.

Nu există confirmări din surse independente că soldaţi nord-coreeni ar lupta alături de trupele ruse împotriva Ucrainei, notează dpa.

UPDATE 7:40 - Rusia: Peste 30.000 de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră cu Ucraina

Aproximativ 30.400 persoane, inclusiv aproape 8.000 de copii, au fost evacuate din zonele de la graniţa Rusiei cu Ucraina din cauza bombardamentelor şi atacurilor, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, potrivit Reuters.

Tatiana Moskalkova a precizat, într-un interviu acordat postului de presă Argumenty I Fakty, că persoanele evacuate au fost plasate în aproape 1 000 de centre de cazare temporară din Rusia.

Ucraina, invadată de Rusia din februarie 2022, a ripostat prin bombardamente şi alte atacuri asupra regiunilor de frontieră ale Rusiei, armata afirmând că loviturile vizează infrastructura esenţială pentru efortul de război al Moscovei.

UPDATE 6:10 - Ministrul Luminiţa Odobescu participă luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Ministrul Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu participă, luni, la reuniunea omologilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Luxemburg.

Agenda de discuţii a reuniunii include: agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu. La punctul afaceri curente, vor fi abordate subiectele: Republica Moldova, în contextul desfăşurării alegerilor prezidenţiale şi referendumului pentru aderarea la UE (20 octombrie 2024), Georgia, situaţia de securitate din Cornul Africii, relaţiile Armenia-Azerbaidjan şi situaţia din Venezuela, transmite MAE într-un comunicat.

UPDATE 4:15 - Peskov: Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german

Preşedintele rus Vladimir Putin este deschis unui dialog cu cancelarul german Olaf Scholz, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Interfax preluată de dpa.

"Am declarat în mod repetat că rămânem deschişi contactelor", a spus Peskov, notând însă că până acum nu au existat propuneri din partea Germaniei pentru o convorbire telefonică.

Peskov a răspuns astfel la o afirmaţie de vineri a şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, potrivit căreia Vladimir Putin nici nu mai doreşte să stea de vorbă la telefon cu cancelarul german.