Război în Ucraina, ziua 946: Joe Biden îşi reafirmă sprijinul pentru Kiev. Întrevedere crucială a lui Zelenski în SUA - LIVE TEXT
Ucraina se apropie cu pași repezi de 1000 de zile de când a început invazia rusă la scară largă. Astăzi ne aflăm în ziua cu numărul 946 și este o zi extrem de importantă pentru soarta războiului. Liderul de la Kiev Volodimir Zelenski se află în SUA, acolo unde se întâlnește cu Joe Biden și Kamala Harris. Întrevederea vine într-un moment extrem de delicat, în care războiul din Ucraina a ajuns din nou subiectul principal în campania prezidențială americană, după criticile violente ale lui Donald Trump la adresa liderului ucrainean. În urmă cu doar o zi, Washingtonul a anunțat că trimite un ajutor militar de 375 de milioane de dolari Ucrainei.
UPDATE 23:26 - Germania se declară pregătită să devină „un pilon central” al apărării în Europa
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat joi, la Vilnius, că ţara sa este pregătită să devină „un pilon central” al apărării europene, în momentul în care Berlinul se pregăteşte să desfăşoare o brigadă în Lituania.
Această iniţiativă vizează să descurajeze o posibilă agresiune rusă pe flancul estic al NATO. „Forţele armate germane sunt pregătite să devină un pilon central al descurajării şi al apărării convenţionale în Europa”, a afirmat Pistorius.
UPDATE 20:58 -
Rusia a revendicat joi capturarea oraşului Ukrainsk din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei. Într-un comunicat, Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat că soldaţii săi au „eliberat” Ukrainsk, un oraş care avea circa 10.000 de locuitori înainte de război.
Rusia revendică în mod regulat capturarea de sate, de cele mai multe ori în regiunea Doneţk, însă capturarea unor oraşe este mai rară şi, în general, mai semnificativă, punctează AFP.
Oraşul Ukrainsk este situat în apropiere de Selidove şi Kurahove, alte două oraşe de care se apropie forţele ruse.
Armata rusă anunţase la începutul acestei luni că a cucerit oraşul Krasnogorivka, situat în aceeaşi regiune şi la aproximativ 10 kilometri de Ukrainsk.
Rusia este acum hotărâtă să preia controlul asupra localităţii Pokrovsk, un important oraş minier din regiune şi o axă strategică pentru logistica armatei ucrainene.
UPDATE 16:45 - Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a SUA îi cere preşedintelui Zelenski demiterea ambasadoarei Ucrainei
Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a SUA, Mike Johnson, i-a cerut miercuri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski demiterea ambasadoarei Ucrainei la Washington, după ce aceasta i-a organizat preşedintelui ucrainean în timpul vizitei sale în SUA participarea la o acţiune în statul-cheie Pennsylvania considerată de republicani o manifestare de sprijin pentru democraţii preşedintelui Joe Biden înaintea alegerilor din 5 noiembrie, relatează Reuters.
"Vă solicit demiterea imediată a ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova", a menţionat Mike Johnson într-o scrisoare adresată lui Volodimir Zelenski şi pe care a făcut-o publică cu o zi înaintea vizitei pe care preşedintele ucrainean o face joi la Capitoliu pentru întâlniri cu congresmeni americani şi la Casa Albă pentru o întrevedere cu preşedintele democrat Joe Biden. Johnson nu are stabilită nicio întâlnire cu Zelenski, iar ambasada Ucrainei la Washington nu a comentat cererea de demitere a ambasadoarei.
Aflat în SUA în perioada Adunării Generale a ONU, Zelenski a profitat de ocazie pentru a avea o serie de întrevederi cu oficialii americani, în special pentru a-i prezenta omologului său american un "plan de victorie" al Ucrainei în războiul cu Rusia. Programul vizitei sale a inclus şi o vizită la o fabrică de muniţii în statul Pennsylvania, unde a discutat cu guvernatorul acestui stat, Josh Shapiro, şi cu congresmenii Bob Casey şi Matt Cartwright, toţi democraţi.
UPDATE 16:15 - Noi atacuri masive ale Rusiei cu drone şi rachete, soldate cu victime la Odesa şi Sumî
Rusia a efectuat noi atacuri masive cu drone şi rachete în noaptea de miercuri spre joi împotriva Ucrainei, care s-au soldat cu cel puţin doi morţi: o femeie de 62 de ani, în regiunea ucraineană Odesa de la Marea Neagră (sud) şi un bărbat de 71 de ani în regiunea Sumî (nord-est), au declarat autorităţile regionale, citate de EFE.
"Noaptea trecută inamicul a atacat regiunea Odesa cu rachete şi drone. Forţele de apărare antiaeriană au operat într-un mod extrem de intens. Cele mai multe dintre proiectilele inamice au fost distruse. Ca urmare a unui atac cu rachete în districtul Odesa, o femeie în vârstă de 62 de ani a fost ucisă", a transmis şeful administraţiei militare a regiunii, Oleg Kiper, pe conturile sale de social media.
Biroul procurorului regiunii Sumî a anunţat că investighează moartea unui bărbat de 71 de ani a cărui casă a fost lovită în urma unui atac aerian rusesc în această regiune ucraineană de la graniţa cu Rusia în jurul orei 05:00.
Potrivit forţelor aeriene ale Ucrainei, Rusia a lansat noaptea trecută un total de 78 de drone kamikaze Shahed iraniene împotriva teritoriului Ucrainei, dintre care 66 au fost doborâte de apărarea antiaeriană, activată în timpul atacului în 14 din cele 24 de regiuni (oblast-uri) ucrainene, inclusiv în regiunea Kiev.
UPDATE 14.00 - Precizările Kremlinului după declarațiile de miercuri ale lui Vladimir Putin: „Un anumit semnal pentru țările neprietenoase”.
Schimbările în ce privește doctrina nucleară a Rusiei sunt un semnal pentru „țările neprietenoase”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Pe lista Moscovei cu 49 de țări neprietenoase sunt toate statele din UE (inclusiv România) și G7, iar Turcia este singura țară NATO ce nu figurează pe listă.
UPDATE 13:13 - O navă rusească care transporta 20.000 de tone de explozibil a fost observată în largul coastei britanice, la doar câteva zile după ce i s-a refuzat intrarea în Norvegia. Nava Ruby se află acum la doar câteva mile de estuarul Tamisei, arată publicația The Sun.
UPDATE 12.00 - Rusia, principalul exportator mondial de grâu, își dezvoltă porturile de la Marea Baltică, deoarece își propune să crească exporturile agricole cu 50% până în 2030, reducându-și în același timp dependența de rutele tradiționale de la Marea Neagră, au declarat oficiali și directori de companii pentru Reuters.
Rusia, care a exportat cel puțin 72 de milioane de tone metrice de cereale în sezonul 2023/24, are în vedere noi piețe în America Latină și Africa pentru a se diversifica de la piețele sale tradiționale de cereale din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
În ultimele decenii s-a bazat pe porturile sale de la Marea Neagră pentru a gestiona exporturile agricole în plină expansiune, însă conflictul cu Ucraina a făcut ca zona să devină riscantă pentru transportul maritim, ambele părți lovindu-și în mod regulat reciproc instalațiile și infrastructura.
„Ksenia Bolomatova, director adjunct al conglomeratului agricol controlat de stat OZK, care deține mai multe terminale la Marea Neagră, a declarat în cadrul unei reuniuni a industriei de la Soci, în sudul Rusiei, că anul trecut, cu recolta sa record, nu avem suficientă capacitate, având în vedere ritmul de încărcare pentru exporturi.
UPDATE 9:40 - Preşedintele american Joe Biden, alături de parteneri internaţionali, şi-a reafirmat angajamentul de a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, informează joi dpa, preluată de Agerpres.
"Ne angajăm să asigurăm Ucraina cu resursele de care are nevoie pentru a reconstrui mai puternic decât era înainte", a declarat Biden în marginea Adunării Generale a ONU de la New York.
Nu este un secret că atacurile ruse au provocat distrugeri însemnate, însă Ucraina este rezistentă economic, a spus liderul american. Rusia şi-a lansat invazia la scară largă împotriva ţării vecine în februarie 2022.
În timpul evenimentului de miercuri, la care au participat de asemenea preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Biden a prezentat o declaraţie semnată de peste 30 de state şi de UE în susţinerea reconstrucţiei.
Scopul este de a trage la răspundere Rusia pentru distrugeri şi de a reconstrui Ucraina pe termen lung. "Astăzi, am lansat o declaraţie comună de sprijin pentru refacerea şi reconstrucţia Ucrainei, pentru a arăta clar că suntem alături de Ucraina acum şi în viitor", a subliniat Biden.
UPDATE 7:10 - Donald Trump l-a criticat dur, miercuri, pe Volodimir Zelenski, acuzându-l pe preşedintele ucrainean că "refuză să facă o înţelegere" cu Rusia.
"Continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să facă o înţelegere, Zelenski", a denunţat candidatul republican la preşedinţia SUA în cadrul unui miting de campanie.
"De fiecare dată când a venit în ţara noastră, a plecat cu 60 de miliarde de dolari, cred că este cel mai bun vânzător de pe planetă", a glumit fostul preşedinte în Carolina de Nord.
O întâlnire între Donald Trump, care este foarte critic faţă de sumele plătite de Washington pentru Kiev, şi liderul ucrainean a fost evocată în marja Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Cu toate acestea, potrivit presei americane, această întâlnire riscă să fie anulată.
UPDATE 6:20 - SUA anunţă un ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina
Statele Unite au anunţat miercuri că vor trimite Ucrainei un ajutor militar de 375 de milioane de dolari, într-un moment în care Kievul încearcă să convingă Occidentul să autorizeze folosirea de rachete cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului rus, relatează AFP.
Acest nou ajutor american, principalul sprijin al Kievului, include muniţii, vehicule blindate (grele şi uşoare) şi rachete, a declarat Departamentul de Stat american într-un comunicat.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri, la tribuna ONU din New York, că ţara sa aflată în război cu Rusia "nu va accepta niciodată" un acord de pace care să îi fie "impus" de marile puteri.