MENIU

Război în Ucraina, ziua 934. Schimb de prizonieri de război: Rusia și Ucraina au eliberat fiecare 103 persoane - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război, fiecare parte eliberând 103 persoane, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Interfax.

UPDATE 00.00 - Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat să atace mai adânc pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale, a declarat sâmbătă un oficial militar al NATO, potrivit Reuters.

Premierul britanic Keir Starmer s-a întâlnit vineri cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă, în timp ce aliaţii Ucrainei discută dacă să acorde undă verde Kievului pentru a folosi rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul ar lupta direct împotriva Rusiei dacă ar permite Ucrainei să atace cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală.

UPDATE 22.00 - Dronele dragon ale Forțelor Armate ucrainene creează o „ploaie de foc”, folosind termit topit. Potrivit BBC Rusia, dispozitivele care înainte erau exclusiv civile poartă acum nu numai bombe și mine și termit topit, cu care ucrainenii incendiază pozițiile rușilor.

UPDATE 20.00 - 6 oameni uciși și alți 25 răniți, în urma celor mai recente atacuri ale rușilor asupra Ucrainei

Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis cel puțin șase persoane și au rănit cel puțin alte 25 în ultima zi, au anunțat autoritățile regionale ucrainene sâmbătă, potrivit The Kyiv Independent.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 72 din cele 76 de drone de tip Shahed lansate de forțele ruse în cursul nopții, au precizat Forțele aeriene.

Un raid aerian rusesc asupra satului Yampil din regiunea Sumî, efectuat în dimineața zilei de 13 septembrie a ucis doi civili și a rănit alți șase, inclusiv un copil de 4 ani, au anunțat autoritățile regionale.

UPDATE 18.00 - Ucraina a făcut sâmbătă un nou apel către Occident pentru a-i permite să lovească mai adânc pe teritoriul rus, după ce, cu o zi înainte, întâlnirea între președintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer nu a produs nicio schimbare vizibilă în politica celor două țări privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune, informează The Associated Press (AP).

UPDATE 16.00 - Emiratele Arabe Unite au mediat un schimb de 206 prizonieri între Rusia și Ucraina, a anunțat sâmbătă agenția de presă de stat din Emiratele Arabe Unite, WAM, precizând că aceasta a fost a opta mediere de acest fel a țării, informează Reuters.

Schimb de prizonieri de război: Rusia și Ucraina au eliberat fiecare 103 persoane

Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război, fiecare parte eliberând 103 persoane, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Interfax.

Ministerul a precizat că soldații ruși eliberați sâmbătă în cadrul acestui schimb fuseseră luați prizonieri în regiunea Kursk din Rusia, potrivit Reuters.

Forțele ucrainene au cucerit luna trecută o parte din această regiune, în prima lor incursiune majoră în Rusia.

 

Armata rusă revendică cucerirea unui nou sat în Donețk

Armata rusă a afirmat sâmbătă că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, unde trupele sale continuă să câştige teren în faţa unei armate ucrainene mai mici, potrivit AFP.

Localitatea Jelannoe Pervoe (Jelanne Perche, în limba ucraineană, n.r.) „a fost eliberată datorită operaţiunilor active şi decisive ale unităţilor din Grupul de Sud”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Acest mic sat este situat în districtul Pokrovsk, un important centru logistic pentru armata ucraineană, care este ameninţată de avansul rușilor.

Armata rusă a înregistrat progrese rapide în regiunea Doneţk în ultimele săptămâni, afirmând în mod regulat că a capturat sate mici, notează News.ro.

Marţi, aceasta a declarat, de asemenea, că a cucerit oraşul Krasnogorivka, în aceeaşi regiune.

Ucraina, care se confruntă cu dificultăţi în est, a lansat un atac major în regiunea rusă Kursk pe 6 august, cucerind câteva sute de kilometri pătraţi, potrivit Kievului. Armata ucraineană spera să forţeze Moscova să îşi redistribuie trupele din regiunea Doneţk şi să oprească astfel înaintarea acestora, însă soldaţii ruşi continuă să avanseze pentru moment.

UPDATE 13:00 - Dmitri Medvedev amenință că Rusia va transforma Kievul într-o „pată gigantică topită”. 

Dmitri Medvedev, înalt responsabil rus în domeniul seucrității și fost președinte, a afirmat sâmbătă că Rusia ar putea distruge capitala ucraineană Kiev cu arme non-nucleare ca ripostă la utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune, informează Reuters.

Medvedev consideră că Moscova are deja motive oficiale pentru a utiliza armele nucleare după incursiunea armată a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, dar ar putea, în schimb, să folosească unele dintre noile sale tehnologii din domeniul armamentului pentru a reduce Kievul la „o pată gigantică topită” atunci când i se va termina răbdarea.

 

„La dracu’! Este imposibil, dar s-a întâmplat”, a scris Medvedev, în limba engleză, într-un mesaj publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE 08:54 - Anthony Blinken denunţă activităţile destabilizatoare în lume ale mass-media ruse.

Secretarul de stat american Antony Blinken a denunţat vineri activităţile ilicite de destabilizare în lumea ale mass-media ruse RT, subliniind că aceasta s-a transformat într-o "ramură" a informaţiilor ruse, relatează AFP.

"Ştim că RT are capacităţi cibernetice şi s-a angajat în operaţiuni secrete pentru a influenţa informaţiile şi achiziţionarea de material militar", a declarat presei Blinken, menţionând activităţile grupului media rus RT, în special în Republica Moldova.


În urmă cu aproximativ zece zile, autorităţile americane au dezvăluit o serie de măsuri, între care urmăriri penale şi sancţiuni, vizând în special presa rusă pentru a răspunde la tentativele de ingerinţă în alegerile din Statele Unite şi pe care le atribuie Rusiei.

UPDATE 08:30 - Biden şi Starmer, preocupaţi cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei de către Iran şi Coreea de Nord. 

Preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer şi-au exprimat, vineri, în cadrul unei întrevederi, îngrijorarea cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei de către Iran şi Coreea de Nord, pe fondul războiului în curs din Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează Reuters.

Şeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a avut vineri o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în timpul unei vizite întreprinse la Phenian, au anunţat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.

 


Vizita a avut loc într-o conjunctură critică în războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, război pentru a cărui susţinere Phenianul ar fi livrat muniţii şi rachete balistice Rusiei, potrivit Washingtonului.

UPDATE 07:00 - Fragmente de dronă au căzut pe o clădire municipală din cartierul Obolon din Kiev, la nord de centrul orașului, sâmbătă dimineață, dar nu a izbucnit niciun incendiu la fața locului, a declarat primarul Vitali Klitschko, informează Reuters.

 

Klitschko a declarat pe Telegram că serviciile de urgență erau în drum spre locul incidentului. Primarul a declarat anterior că sistemelee de apărare aeriană au funcționat în capitală.

Un martor Reuters a declarat că ulterior s-au auzit explozii în oraș.

Șeful administrației militare din Kiev, Serhiy Popko, a declarat pe Telegram că dronele reprezintă încă o amenințare și a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi.

 

Alerta de raid aerian a fost ridicată ulterior pentru oraș, dar a rămas în vigoare pentru mai multe regiuni din centrul Ucrainei.

Mai multe articole despre: