Război în Ucraina, ziua 924. Biden condamnă atacul ”deplorabil” din Ucraina, soldat cu cel puţin 50 de morţi şi peste 270 de răniţi - LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a ajuns la ziua cu numărul 924 de conflict. Rusia şi-a intensificat campaniile de bombardamente împotriva oraşelor ucrainene după ce Kievul şi-a lansat ofensiva în august împotriva regiunii ruse Kursk, ocupând acolo mai multe sute de kilometri pătraţi, în timp ce trupele Moscovei forţează să ocupe restul Donbasului ucrainean.
UPDATE 00.00 - Armata ucraineană folosește „drone dragon” împotriva Rusiei, confirmă Ministerul Apărării de la Kiev
Militarii ucraineni folosesc împotriva forțelor ruse așa-numitele „drone dragon”, care aruncă foc pe câmpul de luptă, a confirmat miercuri Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE 23.00 - Rusia a bombardat Ucraina cu sute de rachete și drone în ultimele 10 zile, unele surse rusești spunând că acesta este răspunsul Moscovei la incursiunea recentă a forțelor ucrainene pe teritoriul său, în regiunea Kursk, care continuă, scriu Reuters și New York Times.
UPDATE 21.00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri seară că armata ucraineană își îndeplinește, în cadrul operațiunilor sale din regiunea Kursk din Rusia, toate sarcinile stabilite, informează Reuters.
„Este foarte important ca absolut toate sarcinile stabilite în operațiunea noastră din Kursk să fie îndeplinite”, a spus Zelenski, în discursul său video adresat națiunii, după ce a vorbit despre rapoartele de pe linia frontului care i-au fost prezentate de către comandantul șef al armatei, generalul Oleksandr Sîrskyîi.
UPDATE 19.00 - Putin va discuta un contract de furnizare de gaze cu vicepremierul sârb
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că intenționează să discute cu vicepremierul sârb Aleksandar Vulin despre un contract de furnizare de gaze, încheiat cu Serbia, care expiră în martie 2025, informează Reuters.
Putin s-a întâlnit cu Vulin la Forumul Economic Estic, care se desfășoară în portul Vladivostok, situat în extremitatea estică a Rusiei.
Serbia, care a fost bombardată de NATO în timpul războiului din Kosovo din 1999, are legături istorice strânse cu Rusia, dar aspiră de asemenea să adere la UE.
După începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a mers pe o linie fină, condamnând acțiunea militară rusă, dar refuzând să se alăture sancțiunilor europene împotriva Moscovei.
UPDATE 18.00 - Zelenski explică cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul războiului.
„Unii dintre ei sunt miniştri de cinci ani şi avem nevoie de o nouă energie”, a declarat Zelenski, care le-a mulţumit miniştrilor la final de mandat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul irlandez Simon Harris de la Kiev, scriu AFP și Reuters, preluate de Agerpres.
Parlamentul ucrainean a anunţat miercuri că a acceptat demisia unui vicepremier, a ministrului pentru industrii strategice şi a altor doi colegi ai săi, relatează Reuters.
UPDATE 16.00 - Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat miercuri SUA să nu glumească despre "liniile roşii" ale Rusiei, răspunzând unei întrebări despre o posibilă livrare de rachete americane cu rază lungă de acţiune către Ucraina, relatează Reuters.
Lavrov a spus că SUA pierd simţul descurajării reciproce care a susţinut echilibrul de securitate dintre Moscova şi Washington după Războiul Rece şi că acesta este un lucru periculos.
El a comentat o ştire Reuters potrivit căreia SUA sunt aproape de un acord pentru a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM care ar putea lovi în profunzimea teritoriului rus, pentru care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face lobby de multă vreme.
"Nu voi fi surprins de nimic, americanii au încălcat deja pragul pe care singuri şi l-au stabilit. Sunt încurajaţi, iar Zelenski bineînţeles vede asta şi profită", a declarat Lavrov într-un interviu la televiziunea rusă.
UPDATE 15:00 Reacția Kremlinului după valul de demiteri din guvernul Ucrainei
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că schimbările din guvernul Ucrainei nu vor influenţa "în niciun fel" perspectivele unui proces de negocieri, Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că Moscova ia act de toate informaţiile care vin din Ucraina.
UPDATE 14:15 - Prima explicație a Rusiei pentru atacul asupra unui institut militar din Ucraina, unde au fost uciși cel puțin 51 de oameni
Ministerul rus al Apărării a transmis, miercuri, că atacul lansat cu o zi în urmă asupra unui institut militar din oraşul ucrainean Poltava a vizat soldaţi ucraineni şi instructori străini care ar fi fost implicaţi în atacuri asupra unor ţinte civile din interiorul Rusiei, scrie Reuters preluat de HotNew.ro.
„La data de 3 septembrie, forţele armate ale Federaţiei Ruse au lansat o lovitură de precizie asupra centrului comun de antrenament 179 al forţelor armate ucrainene din oraşul Poltava”, spune Ministerul rus al Apărării într-un comunicat transmis miercuri.
Conform sursei citate, la centrul din Poltava, „sub îndrumarea unor instructori străini, erau pregătiţi specialişti în comunicaţii şi război electronic din toate părţile şi unităţile militare ale forţelor armate ucrainene, precum şi operatori de vehicule aeriene fără pilot implicaţi în lovituri asupra unor obiective civile de pe teritoriul Federaţie Ruse”.
Moscova mai spune că forţele sale au folosit un sistem Kinjal pentru a lovi instalaţii militaro-industriale în oraşul Lvov din vestul Ucrainei.
De asemenea, Ministerul rus al Apărării spune că trupele sale au luat sub control aşezările Preciistivka şi Karlivka din estul Ucrainei.
Atacul de marți asupra institutului militar din centrul Ucrainei s-a soldat cu cel puțin 51 de morți și peste 270 de răniți.
UPDATE 11:20 - Bilanţul atacului rus din timpul nopţii de marţi spre miercuri asupra oraşului Liov din vestul Ucrainei a fost revizuit în creştere, la şapte persoane decedate, printre care trei copii, potrivit ministrului de interne ucrainean, informează AFP.
Acest bombardament asupra oraşului Liov (Lviv, Lvov) a intervenit la o zi după atacul sângeros cu rachete asupra unei şcoli militare din Poltava, în centrul Ucrainei, atac care a făcut cel puţin 51 de morţi şi 271 de răniţi.
"În total, şapte persoane au murit la Liov, printre care trei copii", a deplâns ministrul Igor Klimenko pe contul său de Telegram, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat noi "lovituri teroriste ruse", îndemnând încă o dată Occidentul să îi livreze mai multe mijloace militare.
UPDATE 8:30 - Cel puţin doi morţi şi 23 de răniţi în urma unor lovituri ruse nocturne asupra oraşului Liov
Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte 23 au fost rănite în noaptea de marţi spre miercuri în lovituri ruse asupra oraşului Liov (Lviv, Lvov), oraş important în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Maksim Kozitski, informează AFP.
Cinci dintre răniţi sunt copii şi mai multe imobile rezidenţiale au fost avariate în aceste lovituri, a precizat Kozitski pe Telegram. Cât privește persoanele decedate, vorbim despre o infirmieră de 50 de ani şi un bărbat care încă nu a fost identificat.
UPDATE 6:40 - Preşedintele american Joe Biden a condamnat ferm ”atacul deplorabil” al Rusiei asupra oraşului ucrainean Poltava, soldat cu cel puţin 51 de morţi, promiţând să furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană, transmite AFP preluat de News.ro.
”Condamn acest atac deplorabil în termenii cei mai fermi posibili”, a afirmat Biden într-o declaraţie, adăugând că Washingtonul va continua să acorde ajutor militar Kievului, ”inclusiv prin furnizarea sistemelor de apărare aeriană şi a capacităţilor de care au nevoie pentru a-şi proteja ţara”.
UPDATE 5:10 - Demisii în serie înainte de o nouă remaniere guvernamentală. Ce mutări face Zelenski
Cel puţin şase responsabili politici ucraineni, printre care miniştri, şi-au prezentat marţi demisia, iar un consilier prezidenţial a fost demis înainte de , potrivit partidului de guvernământ, anunţul unei remanieri majore a guvernului după doi ani şi jumătate de război, notează AFP, citat de Agerpres.
"Aşa cum am promis, se poate aştepta o remaniere majoră a guvernului în această săptămână. Peste 50% dintre membrii guvernului vor fi înlocuiţi", a scris pe Telegram David Arahamia, liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ, Slujitorul Poporului.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va încerca astfel să întărească încrederea în echipa sa, într-un moment în care ţara se confruntă cu numeroase provocări, printre care bombardamentele ruseşti zilnice.
Mai mulţi miniştri şi-au prezentat deja demisiile marţi seară, în special cei ai industriei strategice, Oleksandr Kamişin - responsabil pentru producţia de armament, justiţiei, Denis Maliuska, şi mediului, Ruslan Strileţ.
Un decret prezidenţial a anunţat, de asemenea, că adjunctul şefului cabinetului preşedintelui Zelenski, Rostislav Şurma, unul dintre principalii săi consilieri, a fost demis din funcţie.
Preşedintele Zelenski a făcut mai multe remanieri de la începutul războiului, demiţându-l pe ministrul apărării în septembrie după scandaluri de corupţie şi înlocuindu-l pe şeful de stat major al armatei după unele eşecuri pe câmpul de luptă.